Ispravili nepravdu: Ovako se čuva međuvjerski i međunacionalni sklad

Obaveza prema crkvi Svetog Ivana izmirena je nakon gotovo punu deceniju i niza obećanja ranijih vlasti u opštini Budva
6427 pregleda 0 komentar(a)
Zvono crkve Svetog Ivana, Foto: RTV Budva
Zvono crkve Svetog Ivana, Foto: RTV Budva
Ažurirano: 17.12.2018. 08:04h

Vrata Starog grada u Budvi doskora su služila kao oglasne table, a gradske česme, osim što nisu bile u funkciji, nesavjesni građani i turisti koristili su za odlaganje otpada i opušaka.

14.000 eura za sanaciju glavnih vrata Starog grada

Stari grad ima osmoro vrata koja su u prilično lošem stanju, odvaljena, polomljena i propala.

Ovakav odnos prema vratima Starog grada neprihvatljiv je i to iz više razloga.

Na neke od njih javnost je podsjetila Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, koja je kazala da se značaj glavnih vrata Starog grada sastoji, između ostalog, u tome što, sa unutrašnje strane, postoji niša u kojoj se nekad nalazila ikona sa predstavom Bogorodice, zaštitnice Budve. Zatim, kako je dodala Đurašković „poznato je da su bedemi u okviru kojih i spadaju vrata otvori kroz koje se ulazilo u Stari grad, dio kulturnog dobra koje je zaštićeno zakonom.

Glavna ili Velja vrata su se u srednjem vijeku zvala "Porta di terra ferma". To su vrata koja vode od strane kopna gdje je bila mala stražarnica iz koje se sa velikom pažnjom pazilo ko sve može ući u Stari grad“. Konačno, iznad glavnih vrata nalazi se i grb Stare Budve koji se odnosi na Mletački period.

Tako da se za današnji izgled vrata Starog grada slobodno može reći da označava katastrofalan odnos prema kulturnoj baštini.

Do određenog pomaka, makar u odnosu lokalne vlasti prema kulturnoj baštini, došlo je nedavno, kada je za sanaciju i restauraciju glavnih ulaznih vrata od Starog grada i vrata od Pazine opredijeljeno 14.000 eura. Opština je tender raspisala sredinom sedmice, a njime su traženi remontni i sanacioni radovi prema konzervatorskim uslovima.

Tenderi za ostalih šestoro vrata biće raspisani u kontinuitetu tako da će se radovi izvoditi na način da sva vrata budu završena relativno brzo jedna za drugim.

Konačno i rekonstrukacija gradskog plivališta "Pizana"

Ni gradsko plivalište „Pizana“ nije bilo u mnogo boljem stanju, i jedva da ko pamti kada je prestalo da bude centar okupljanja brojne talentovane djece iz kojeg su ponikli brojni poznati vaterpolisti i plivači u bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, iz Opštine Budva najavljuju da će i ovaj problem uskoro biti riješen. Opština je već opredijelila 44.500 eura za izradu idejnog projekta za rekonstrukciju gradskog plivališta "Pizana". Plan je da se u narednoj godini papirološki "pokrije" projekt, a već u 2020. i započnu radovi na rekonstrukciji, za šta je ranije saopšteno da je potrebno uložiti oko 300 hiljada eura.

14.300 eura za zvono crkve Svetog Ivana

Priču o neodgovornosti prema kulturnoj baštini Budve do prije dvije godine, zaokružuje slučaj sa zvonom crkve Svetog Ivana.

Prije gotovo punu deceniju, Opština Budva je na sebe preuzela obavezu da na račun Kotorske biskupije uplati iznos neophodan za izlivanje centralnog zvona od bronze za gradski sat na visokom zvoniku ove najreprezentativnije budvanske starogradske crkve i ta obaveza ni nakon toliko godina nije bila ispunjena.

Biskup kotorski Ilija Janjić pismeno se početkom aprila 2008. obratio Opštini Budva i tadašnjem gradonačelniku Rajku Kuljači sa molbom za pomoć da gradska uprava učestvuje u nabavci centralnog zvona za gradski sat. Opština se tada oglušila i nije ni odgovorila Katoličkoj crkvi, da bi u julu 2008. iz kotorskog Ordinarijata ponovo uslijedila molba lokalnoj upravi da im odgovori prihvataju li da budu donatori. Opština je tada prihvatila da bude donator zvona.

Predsjednik Opštine Budve Dragan Krapović je početkom godine, nakon što mu je predočeno da postoji dug prema starogradskoj crkvi, obećao da će Opština uplatiti novac za izlivanje zvonika. Ovo obećanje nedavno je i ispunjeno, čime je sadašnja budvanska vlast, nakon gotovo punu deceniju, vratila dug prethodne vlasti i pokazala odgovoran odnos prema kulturnom nasljeđu.

(PROMO)