Nižu se propusti Suda časti UCG: Cerović je "zaboravio" Ivanović

Nema ni pomena o predlogu za pokretanje postupka koji su podnijele Bečanović i Glušica
310 pregleda 5 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2016. 18:30h

U Izvještaju o jednogodišnjem radu Suda časti Univerziteta Crne Gore ne pominju se predlozi za pokretanje postupka protiv studenta specijalističkih studija programa za srpski jezik Milana Ivanovića, koje su u novembru i decembru prošle godine protiv njega podnijele profesorice programa za crnogorski jezik Tatjana Bečanović i Rajka Glušica.

Bečanović i Glušica su se Sudu časti obratile jer ih je, kako tvrde u odvojenim predlozima, Ivanović vrijeđao na “profesionalnoj i nacionalnoj osnovi”, ali i “ugrozio ljudsko dostojanstvo”.

Međutim, o radnjama preduzetim po ovim predstavkama, predsjednik Suda časti Dražen Cerović u svom izvještaju nije izvijestio rektorku Radmilu Vojvodić, kao ni Senat UCG, dok je Ivanović u aprilu nagrađen kao jedan od najboljih studenata državnog Univerziteta.

Cerović ni juče nije odgovarao na pozive redakcije, pa tako nijesmo dobili odgovor na pitanje zbog čega Senat nije upoznat sa tokom procesa po ovim predstavkama, te da li je neko protiv koga postoje predlozi za preispitivanje akademske etike mogao biti nosilac plakete UCG.

Profesorica Bečanović u predstavci dostavljenoj Sudu časti ističe da je Ivanović tokom procesa pred tim akademskim tijelom priznao da je autor pisma u kojem je optužena za kršenje Etičkog kodeksa i vrijeđanje studenata programa za srpski jezik na nacionalnoj osnovi, te da je pokušao da je diskredituje kod kolega iz regiona, ali i na društvenim mrežama.

“Činjenice kojima potkrepljujem svoje navode članovi Suda časti naći će u pisanoj formi kako u pismu studenta Milana Ivanovića, upućenog upravi Filozofskog fakulteta, tako i u zapisniku sa ročišta Suda časti, koje dostavljam u prilogu kao dokazni materijal. Prilažem i prepisku sa hrvtaskom koleginicom, kao i iskaze Milana Ivanovića iznesene na društvenim mrežama", stoji u predstavci Bečanović, a sa kojom Cerović u izvještaju nije upoznao Senat UCG.

Ona navodi da je Ivanović u pismu hrvatskoj lingvistkinji Snježani Kordić izjavio da ,,velik dio Nikšića, u kojem Tatjana Bečanović predaje, odavno zna - da dotična, objektivno gledano, nije ni za slušaonicu ni za amfiteatar’, te da je slične kvalifikacije iznosio i na svom Fejsbuk profilu.

Bečanović naglašava da se ovakve kvalifikacije kose sa Ivanovićevim izjavama pred Sudom časti, tokom procesa u kojem je bila optužena za diskriminaciju studenata programa za srpski jezik, zbog čega joj je izrečena javna opomena.

“Milan Ivanović se pohvalno izrazio o mojim predavanjima i izjavio da sam imala vrlo korektan odnos prema njemu kao studentu (vidjeti zapisnik sa pomenitog ročišta). U tom slučaju zbilja je upitna motivacija koja ga je natjerala da napiše onako gnusno pismo protiv profesora čiji rad i stručnost cijeni... Pred Sudom časti je pak negirao samog sebe, ali je i posredno priznao da je u pismu iznosio neistine o mom radu", stoji u predstavci iz novembra prošle godine.

Bečanović ocjenjuje da je Ivanović pokrenuo lavinu mržnje prema njoj kao svom profesoru: ”Ovako planirano i sistematsko uništavanje nečije reputacije, profesionalnog ugleda i ljudskog dostojanstva nikad nije slučajno, uvijek je naručeno iz nekog centra moći. Zar je jedan student sposoban da sam kreira atmosferu linča? On je samo izvođač radova, ali njegovo postupanje je veoma nečasno i protivno Etičkom kodeksu".

Ivanović je odbio da komentariše za “Vijesti” prijavu koje su profesorice podnijele protiv njega.

Glušica: Panjkao i kod kolega

U predstavci profesorice Rajke Glušice navodi se da je student Ivanović pisao i novinarima iz okruženja:”Njegov propagandni rad nije pokrio samo Crnu Goru, pisao je profesorima našim kolegama i novinarima iz regiona koji su nam davali na uvid njegove mejlove u kojima se nedvosmisleno blati koleginica Bečanović i ja u cilju narušavanja našeg nesumnjivog regionalnog ugleda".

Prema njenim riječima, Ivanović je "prekršio kodeks akademske etike i sprdao se sa rezultatima mog rada na najznačajnijem projektu CANU iz oblasti crnogorske kulture i identiteta, a to je Rječnik crnogorskog književnog i narodnog jezika:"I na najgrublji način vrijeđao moj profesionalni ugled".

Glušica ističe da je student pokazao “i značajnu količinu rasne i nacionalne netrpeljivosti i jezikom mržnje govorio o pripadnicima romske populacije".

"Milan Ivanović je moj student koji moj rad u CANU na Rječniku naziva lopovskim, diletantskim i nečasnim", navodi se u predstavci profesorice Glušice. Ona očekuje da je “došlo vrijeme da student Milan Ivanović odgovara za svoje neakademsko ponašanje, o kome postoji jako mnogo pisanih dokaza i da pred Sudom časti objasni koji su motivi njegovog djelovanja i možda - za čije interese to radi".

Bonus video: