I drva sporna u izbornoj godini

Neophodan je potpis kontrolora iz redova opozicije, kako se državni resursi ne bi zloupotrebljavali u partijske svrhe...
1 komentar(a)
drva, Foto: Dragana Šćepanović
drva, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.07.2016. 16:57h

Uprkos znatno složenijoj i izmijenjenoj proceduri odlučivanja o zahtjevima seoskih domaćinstava za doznaku drva za ogrijev u državnim šumama, neće biti značajnijih kašnjenja u tom poslu.

To je za “Vijesti” kazao direktor Uprave za šume Nusret Kalač, komentarišući glasine da će stanovnici sjevernih opština biti prinuđeni da drva spremaju tek nakon oktobarskih izbora.

Nekolicina Kolašinca i Mojkovčana tvrde da su upravo takve informacije dobili u područnim jedinicama Uprave za šume.

Kalač kaže da nova procedura, u cilju kontrole korištenja državnih resursa, podrazumijeva da o zahtjevima za doznaku drva za ogrijev više ne odlučuju šefovi područnih jedinica, već rukovodioci Uprave za šume. Potpis na odobreni ili odbijeni zahtjev stavljaju direktor Uprave i njegov zamjenik, odnosno kontrolor iz redova opozicije.

“Vjerujem da taj proces neće mnogo trajati. Ubijeđen sam da će to značiti samo nekoliko dana čekanja duže u odnosu na prije... Dakle, sada će nam iz područnih jedinica prosljeđivati zahtjeve, mi ih rješavati i vraćati nazad”, pojasnio je Kalač.

On je podsjetio i da o zahtjevima domaćinstava za sječu tehičkog drveta sada odlučuje resorni ministar i da je svaka pomoć po tom osnovu u njegovoj nadležnosti.

U kolašinskim i mojkovačkim selima kažu da su se mnogi ove godine odlučili za kupovinu od koncesionara, strahujući da će znatno biti usporen proces odulučivanja po njihovim zahtjevima.

To im je, kažu, bilo sigurnije, ali znatno skuplje rješenje, od kojeg će koristi imati samo koncesionari.

Bonus video: