"POMOĆI ŽRTVAMA DA IZAĐU IZ SITUACIJA EKSPLOATACIJE"

Baković: Pretvoriti trgovinu ljudima u neprofitabilan posao

"S obzirom na činjenicu da se u sve složenijim i organizovanijim kriminalnim krugovima javljaju novi modeli izvršenja krivičnih djela, tako se i trgovina ljudima sprovodi na sve brutalniji način i sa sve težim posljednicama po žrtve", kazao je Baković
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Šućko Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.07.2016. 14:46h

Smanjenje broja žrtava trgovine ljudima podrazumijeva njihovu identifikaciju i pomoć da izađu iz situacija u kojima ih eksploatišu, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je kazao da ostvarivanje tog cilja podrazumijeva pomoć žrtvama.

"To uključuje i dugoročnu pomoć u reintegraciji i rješavanje uzroka, odnosno pretvaranje trgovine ljudima u neprofitabilan posao", kazao je Baković, povodom 30. jula - Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Ombudsman je podsjetio da se tom pojavom na najdrastičnije načine višestruko ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode.

"S obzirom na činjenicu da se u sve složenijim i organizovanijim kriminalnim krugovima javljaju novi modeli izvršenja krivičnih djela, tako se i trgovina ljudima sprovodi na sve brutalniji način i sa sve težim posljednicama po žrtve", kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, trgovina ljudima, kao ozbiljan i rasprostranjen globalni problem, ne zaobilazi ni Crnu Goru.

"S obzirom na prirodu tog djela i teške posljedice, relativno mali broj procesuiranih slučajeva žrtava trafikinga nikada ne može i ne smije biti razlog da se pasivizira odnos nadležnih prema toj temi", upozorio je Baković.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, u Crnoj Gori je u proteklih deset godina registrovano 38 žrtava tog krivičnog djela, među kojima je bilo devet maloljetnika.

U tom periodu zbog trgovine ljudima tužilaštvo je podiglo 20 optužnica protiv 59 osoba, dok su pred sudovima osuđena 34 trgovca bijelim robljem. Žrtve su dolazile iz Ukrajine, Bangladeša, Srbije i Bosne.

Zaštitnik upozorava da brojke ne smiju da zavaraju i navedu na zaključak da se ne radi o velikom i prisutnom problemu. "Naprotiv, one su pokazatelj da država mora da uloži dodatan trud i angažman kako bi se efikasno borilia sa trafikingom".

"Važno je ukazati da relativno mali broj registrovanih žrtava nije mjerilo rasprostranjenosti ovog problema, koji često karakterišu sive brojke neprijavljenih i neotkrivenih slučajeva", kaže se u saopštenju.

Ombudsman smatra da, iako je na ovom polju ostvaren određeni napredak, posebno u dijelu poboljšanja zakonodavstva, ima još prostora za unaprjeđenje, kako u otkrivanju žrtava i počinilaca, a naročito u prevenciji.

"Zaštitnik pozdravlja namjeru nadležnih da se u narednom periodu fokus antitrafiking djelovanja što više usmjeri na lokalni nivo. U tom pravcu ovo pitanje svakako iziskuje i jačanje multisektorskog pristupa, kao i snaženje regionalne i šire međunarodne saradnje", kaže se u saopštenju.Đ

Zaštitnik ukazuje da su, zbog turističke sezone, u ljetnjim mjesecima posebno izražene pojave ekonomske i seksualne eksploatacije (prosjačenje, prostitucija), što predstavlja pojačan rizik da osobe postanu i žrtve trgovine ljudima.

"Posebno je zabrinjavajuće stanje u vezi sa zloupotrebom djece, što je naročito vidljivo kada je u pitanju prosjačenje. U Crnoj Gori ne postoji jedinstvena baza podataka, odnosno centralna evidencija djece koja se radno zloupotrebljavaju, odnosno bave prosjačenjem", upozorio je Baković.

Preporučujemo za Vas