140 godina od bitke na Vučjem dolu

Prema istorijskim podacima, u bici na Vučjem Dolu, poginula su 72 crnogorska vojnika od nekoliko hiljada vojske koju je predvodio knjaz Nikola Petrović
1542 pregleda 91 komentar(a)
vučji dol, Foto: Wikipedia
vučji dol, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 28.07.2016. 16:01h

Savez udruženja boraca i antifašista Crne Gore, opština Nikšić, nevladine organizacije i Vojska Crne Gore obilježili su danas 140. godišnjicu bitke Crnogoraca protiv Turaka na Vučjem Dolu.

Na spomenik, kako na njemu piše, neumrlim junacima Vučjeg Dola, u istoimenom mestu, uz državnu himnu, položeni su vijenci i priređen je kulturno-umjetnički program , u izvođenju nikšićkog kulturno-umjetničkog društva "Zahumlje".

Predsjednik opštine Veselin Grbović i predsjednik Saveza boraca i antifašista Crne Gore Ljubo Sekulić podsjetili su na istorijske činjenice o bici na Vučjem Dolu i na njen značaj za međunarodno priznanje suverene Crne Gore, na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Bitka na Vučjem Dolu 28. jula 1876. godine bila je jedna u nizu uspješnih bitaka u Veljem ratu, od 1876. do 1878. godine.

Prema istorijskim podacima, u bici na Vučjem Dolu, poginula su 72 crnogorska vojnika od nekoliko hiljada vojske koju je predvodio knjaz Nikola Petrović.

Na bojištu je ostalo oko šest hiljada Turaka, Selim-paša je ubijen, Muhtar-paša je ranjen i Osman-paša zarobljen i odveden na Cetinje.

Osman-paša je na Cetinju ostao dva mjeseca i redovno se viđao sa knjazom Nikolom.

Čak je, kažu, sa njim igrao karte tokom boravka u prijestonici Crne Gore. Poslije toga je oslobođen i otišao je u Istanbul.

Bitka na Vučjem Dolu, prema nekim ocjenama, jedna je od najvećih oslobodilačkihh bitaka.

Poslije bitke na Vučjem Dolu uslijedile su borbe za oslobodjenje Nikšića, Bara i Ulcinja.

Bonus video: