Nelegalna gradnja u hercegnovskom Starom gradu

Zgrada je izgrađena u 19. vijeku i upisana je u Registar kulturnih dobara Crne Gore. Stručnjaci iz Kotora naveli su, da investitor, što je bio obavezan, nije tražio konzervatorske uslove za nadogranju objekta
73 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi gradnja, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi gradnja, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.07.2016. 15:04h

Kada je na zgradi broj 5 na stepeništu 28. oktobar zazidana terasa i dograđen pomoćni objekat od 10 metara kvadratnih, jedan od komšija zatražio je od nadležnih organa da reaguju, jer investitor za te radove nije dobio saglasnost stanara.

Gradnju je prijavio Komunalnoj policiji, oni su se proglasili nenadležnim i uputili ga na opštinski Sekretarijat za izgradnju i prostorno planiranje, oni na Agenciju za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a Agencija na Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Zgrada je izgrađena u 19. vijeku i upisana je u Registar kulturnih dobara Crne Gore. Stručnjaci iz Kotora naveli su, da investitor, što je bio obavezan, nije tražio konzervatorske uslove za nadogranju objekta.

I inspektor zaštite prostora Dragan Zejak, kome je takođe poslana prijava za nelegalnu gradnju, proglasio se nenadležnim i kazao da je slučaj u nadležnosti Komunalne policije.

"Očigledno je da uprkos dokazima, svi prebacuju odgovornost na drugog, a rješenje ne nude", kaže ogorčeni Novljanin.

Intervencije na zgradi na stepeništu 28. oktobar nije usamljen slučaj nelegalne (nado)gradnje u hercegnovskom Starom gradu koji je kao vrijedna urbana cjelina, zaštićen kao kulturno istorijski spomenik.

Poslije višegodišnje nelegalne gradnje i nadogradnje Vile Stari grad, na čijem dijelu je postavljen plavi limeni krov, u ulici Marka Vojnovića , tek nedavno je reagovalo osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom.

Bez reakcije nadležnih izgrađen je, prije nekoliko godina i stambeni objekat na zapadnoj strani Starog grada koji je, prema navodima, tada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izazvao oštećenja bedema iz turskog perioda.

Najdrastičniji primjer narušavanja vizura Starog grada je nadogradnja i proširenje bivšeg Doma JNA. Ruska firma Slovenska alijansa koja je vlasnik zgrade, radove je počela prije desetak godina, ali ih je građevinska inspekcija nekoliko puta zaustavljala jer nisu imali saglasnost kotorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Stručnjaci Zavoda su obrazložili da je "sa konzervatorskog aspekta neprihvatljiva nadogradnja jednog sprata, kao i proširenje objekta van postojećih gabarita".

Aleksandar Beljakov, direktor firme Slovenska Alijansa nedavno je kazao da su dobili saglasnost kotorskog Zavoda, sada Uprave za zaštitu kulturnih dobara, za dodatne radove. "Vijesti" su prije dva mjeseca pokušale da iz Uprave dobiju potvrdu njegove tvrdnje, ali bez uspjeha.

Za krivično djelo građenje objekta bez građevinske dozvole, prema članu 326 a Krivičnog zakonika, navodi državna tužiteljka Snežana Zeinlagić, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je suditi po gradnji u Starom gradu kaznena politika je ili nedjelotvorna ili se neprimjenjuje.

Bonus video: