Dosadašnja iskustva potvrda odlične saradnje Crne Gore i Austrije

Iz Ministarstva je saopšteno da je sastanak, pored sumiranja dosadašnjih rezultata u okviru bilateralne saradnje, bio prilika za iniciranje novih projekata na planu razmjene iskustava u dijelu policijskih poslova i nadležnosti, čime je iskazana opredijeljenost za nastavak dobre saradnje između dvije zemlje
54 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Johan Frolih, Foto: Mup.gov.me
Goran Danilović, Johan Frolih, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 28.07.2016. 13:31h

Kontinuirana razmjena iskustava i dobro implementirani projekti na planu šengenske politike, pitanja granica i migracija potvrda su odlične saradnje Crne Gore i Austrije, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića i ambasadora Austrije u Podgorici, Johana Froliha.

Na sastanku je ocijenjeno da to, temeljeno na prethodnom dobrom iskustvu, predstavlja garant nastavka dobre saradnje i u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Danilović je istakao nedavnu posjetu crnogorske granične policije austrijskim institucijama kao veoma značajnu, izražavajući uvjerenje da će, uz institucionalnu podršku te zemlje, stečena znanja i iskustva crnogorskih kadrova naći kvalitetnu primjenu u praksi i biti dodatno osnažena.

U saopštenju se kaže da je sastanak bio prilika da sagovornici razmijene iskustva i na polju saradnje u oblasti migracija, naročito u svjetlu doprinosa efikasnom upravljanju migrantskom krizom na području Zapadnog Balkana, i saradnje sa zemljama regiona na planu prevazilaženja krize.

Danilović je kazao da se Crna Gora na svojim granicama u ovom trenutku ne suočava sa izazovima na tom planu, i izrazio nadu da će se, kroz globalnu strategiju, voditi računa da tako ostane i u narednom periodu.

Kako se navodi, Frolih je posebno pohvalio saradnju crnogorskog MUP-a i austrijskih institucija u okviru tvining projekta pružanja podrške usvajanju tekovine Šengena, koji je dio Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), i izrazio punu podršku Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Iz Ministarstva je saopšteno da je sastanak, pored sumiranja dosadašnjih rezultata u okviru bilateralne saradnje, bio prilika za iniciranje novih projekata na planu razmjene iskustava u dijelu policijskih poslova i nadležnosti, čime je iskazana opredijeljenost za nastavak dobre saradnje između dvije zemlje.

Bonus video: