Za životnu sredinu, konkurentnost i inovacije 22,5 miliona eura

Pejović je naglasio da je u sektoru životne sredine prioritet jačanje kapaciteta za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU u poglavlju 27
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.07.2016. 10:27h

Crnoj Gori je iz Ipe za ovu godine opredijeljeno 37,5 miliona eura, od čega 22,5 miliona za životnu sredinu, konkurentnost i inovacije.

Nacionalni koordinator za Ipu, Aleksandar Andrija Pejović je, na prezentaciji nacrta nacionalnog programa Ipe 2016 nevladinim organizacijama, objasnio da je Crnoj Gori, prema Indikativnom strategijskom dokumentu za Ipu 2014-2020, za ovu godinu opredijeljeno 37,5 miliona eura.

„Dio tih sredstava će biti izdvojen za podršku horizontalnim akcijama, dok će 22,5 miliona eura biti iskorišćeno za finansiranje sektora Životna sredina i klimatska akcija i Konkurentnost i inovacije“, saopštio je Pejović na prezentaciji koju je danas organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

On je precizirao da je, od 22,5 miliona eura, za projekte u sektoru životne sredine i klimatske akcije opredijeljeno 15,6 miliona, a za konkurentnost i inovacije oko sedam miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, na prezentaciji kojoj su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, resornih institucija i predstavnici nevladinog sektora u Crnoj Gori, predstavljeni su prioriteti programa Ipe 2016 i akcije koje će biti podržane tim programom.

Pejović je naglasio da je u sektoru životne sredine prioritet jačanje kapaciteta za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU u poglavlju 27.

On je istakao da projekti u toj oblasti treba da doprinesu jačanju kapaciteta u sektoru zaštite životne sredine i klimatske akcije, usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, planiranju u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u vidu lista projekata, nacionalnih strategija i planova sprovođenja u skladu s pravnom tekovinom EU.

On je rekao da ti projekti treba i da osnaže resurse za sprovođenje i nadgledanje politika u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Pejović je, govoreći o sektoru konkurentnosti i inovacija, istakao da je prioritet programiranja u tom sektoru podrška razvoju konkurentnosti i jačanje kapaciteta za inovacije u Crnoj Gori.

„Projekti treba da unaprijede konkurentnost i inovacije u privatnom sektoru, razviju infrastrukturu i unaprijede administrativne kapacitete i stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u oblasti konkurentnosti i inovacija“, poručio je Pejović.

Bonus video: