Skupštinski odbor za prosvjetu: Da se povuče Rječnik CANU-a

Popović je ocijenio da je izdavanje Rječnika kulturocidni postupak CANU-a i težak udarac multietničkoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori
67 pregleda 11 komentar(a)
Rječnik crnogorskog jezika, Foto: Luka Zeković
Rječnik crnogorskog jezika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2016. 17:30h

Skupštinski odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport danas je većinom glasova podržao predlog rezolucije kojom se traži da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) povuče Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika.

Rezoluciju su podnijeli poslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu.

U Predlogu rezolucije navodi se da predstavnici građana i naroda u Skupštini Crne Gore ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvrijedljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti.

Za rezoluciju su glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Branka Tanasijević, Saša Pešić i Rešid Adrović i poslanik Liberalne partije, Andrija Popović.

Protiv je bila poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, dok je uzdržan bio predstavnik DPS-a, Vuk Roćen.

Đeljošaj je ponovio da su objavom Rječnika, neke odrednice vezane za Albance, Malisore i pripadnike muslimanske ispovijesti pretenciozne, uvrjedljive i neprihvatljive čak i za crnogorsku državu.

On je kazao da javni pozivi, koji su bili upućeni CANU-u, nijesu „urodili plodom“ nego su, kako je dodao, uslijedile uvrede na račun pripadnika albanske manjine.

„Bio sam siguran da će CANU odreagovati pozitivno i ograditi se od ovih odrednica, nažalost dobili smo način komunikacije koji je još više upućivao da ovo što je urađeno nije greška nego namjera“, rekao je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, donošenje rezolucije je bio „iznuđen potez“ koji nijesu željelji učiniti već je, kako je naveo, posljedica reakcija autorskog tima Rječnika na javne pozive da se isprave greške.

„Ovim šaljemo poruku CANU da treba da isprave greške, upute izvinjenje onima koji su uvrijeđeni i više obrate pažnju kada ove pojmove budu obajvljivali, jer vjerovatno će ovo sada značiti da će ostali tomovi biti obazriviji“, rekao je Đeljošaj.

Tanasijević je kazala da odavno neka knjiga u Crnoj Gori nije izazvala toliku pažnju i polemiku.

Stav o Rječniku, kako je navela, imaju i oni koji su ga čitali i oni koji nijesu bili u prilici ni da ga vide.

Tanasijević je rekla da se svi slažu da Rječnik ima nedostake, nepravilnosti i greške, sem onih koji su tumači i koji bi trebali da budu njegovi korisnici.

Kako je dodala, sporan je način na koji se krenulo ispravljati ono što u Rječniku nije dobro urađeno.

„A to je nedostatak dijaloga i komunikcije između predlagača i onih koji su tumačili Rječnik“, rekla je Tanasijević.

Da bi se konfliktna situacija riješila, prema njenim riječima, potrebno da se zabrani upotreba i dalja distribucija Rječnika i naprave određene ispravke.

Tanasijević je kazala da prihvata pet članova rezolucije ali da se ne slaže sa šestim, u kojem se poziva Vlada da privremeno suspenduje finansiranje CANU, ukoliko ona ne uvaži rezoluciju.

„Ne prihvatam ovaj član rezolucije jer nije u duhu ove vrste pravnog dokumenta. Rezolucije ne može propisivati ovakvu normu niti predlagati blokiranje CANU-a, jer bi suspendovanje njenog finansiranja značilo da projekti, koji su u toku ili planu, ne mogu biti realizovani“, istakla je Tanasijević.

Ona je kazala da DPS prihvata pet članova rezolucije, a da će na šesti djelovati amandmanski.

Popović je ocijenio da je izdavanje Rječnika kulturocidni postupak CANU-a i težak udarac multietničkoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori.

On je podsjetio da je nedavno izabrano novo rukovodstvo CANU-a.

„Vjerujem da će neki novi vjetrovi zaduvati u toj najvišoj crnogorskoj naučnoj instituciji i da će doći do povlačenja ovog spornog Rječnika“, rekao je Popović.

Bošnjak je kazala da se stiče utisak da je u svemu preovladala politika iznad nauke.

Ona smatara da se o rezoluciji, koja se tiče Rječnika, nije trebalo raspravljati u Skupštini.

„Ovo je stvar nauke,a ne politike. Nijesmo mi ti koji ćemo CANU-u da diktiramo kako će da radi, a posebno da dajemo Vladi smernice za kaznene mjere“, poručila je Bošnjak.

Adrović je kazao da je činjenica da su napravljene greške a da oni, koji su ih napravili, treba da se izvinu i rade novi Rječnik.

On je rekao da očekuje da će greške biti ispravljene i da ima pomaka nakon što je inicijativa pokrenuta.

Đeljošaj je kazao da neće prihvatiti amandman na tačku šest i da će odlučiti šta će biti sa rezolucijom ako bez njihove saglasnosti prođe na plenumu.

Bonus video: