Propisi ne stimulišu gradnju pristupnih rampi

“Izmjenama se predviđa da je za pristupni objekat koji se postavlja na površini u svojini Glavnog grada potrebna saglasnost Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i izvještaj Direkcije za imovinu sa skicom lica mjesta“
107 pregleda 0 komentar(a)
pristupna rampa KCCG, Foto: Cemovsko.me
pristupna rampa KCCG, Foto: Cemovsko.me
Ažurirano: 22.07.2016. 06:03h

Predlog izmjene i dopune Odluke o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pristupnih rampi, liftova i sličnih objekata za pristup i kretanje lica sa invaliditetom otežava ostvarivanja ljudskog prava na slobodno kretanje ovim licima, smatra odbornica Demosa u Skupštini Glavnog grada Maja Vučelić.

“Izmjenama se predviđa da je za pristupni objekat koji se postavlja na površini u svojini Glavnog grada potrebna saglasnost Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i izvještaj Direkcije za imovinu sa skicom lica mjesta“, istakla je Vučelićeva, ocjenjujući da, umjesto da se propisima podstiče, takav pristup direktno suzbija afirmativnu akciju.

Dodaje da bi bilo prirodno da se pravna i fizička lica koja izgrade pristupnu rampu ili slični objekat, oslobode tehničkih procedura.

„Getoizacija osoba sa invaliditetom od strane vlasti u Glavnom gradu je očigledna. U prilog tome govori što se rijetko održavaju sjednice Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom“, kazala je Vučelićeva.

Odbornici Demosa podnijeli su amandmane na predlog Odluke kojom je propisano da pristupni objekti moraju imati atest i garanciju funkcionalnosti, smatrajući da je potrebno ili jedno, ili drugo, u zavisnosti od vrste objekta. Nisu saglasni ni sa odredbom koja se odnosi na rušenje rampi koje ne ispunjavaju tehničke uslove, te predlažu izdavanje upozorenja za ispunjavanje uslova. Odbornici Demosa predložili su i smanjene maksimalne novčane kazne. Osobe sa invaliditetom, smatra Vučelićeva, spadaju u red najugroženih društvenih grupa, te je zato, navodi, neophodno, što prije, otkloniti sve prepreke sa kojima se suočavaju.

Bonus video: