DPS za izmjene DUP Maljevik, ali ne i njihovi koalicioni partneri: Ovakvo glasanje je indikativno

"DUP je dokument kojim se utvrđuje javni interes, a ovakvim izmjenama javni interes se pretvara u interes „Sonuba Montenegro“ da zadrži deset miliona eura, a možda i sa nekim da ih podijeli. Svi koji dignu ruku za ovo biće saučesnici u tom krivičnom djelu ako DUP prođe"
61 pregleda 3 komentar(a)
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 21.07.2016. 15:08h

Glasanje o Izmjenama i dopunama DUP Maljevik danas u SO Bar podijellilo je vladajuću koaliciju - odluka nije prošla zbog većine od 15 glasova protiv - DEMOS, SDP, DF i SNP, dok su za DUP glasali 13 odbornika DPS i jedan odbornik BS. Uzdržani su bili petorica odbornika koalicionih partnera DPS-četiri iz SD i jedan iz Pozitivne, kao i odbornik DSCG.

Tako nije usvojeno da se preduzeću "Sonuba Montenegro" prepolovi brutograđevinska površina (BGP) na Maljeviku, za potrebe građenja luksuznog hotelskog kompleksa, sa 240 na 129.000 m2, čime se faktički potire obaveza „Sonube“ da prema pravosnažnoj sudskoj presudi plati Opštini Bar 9,3 miliona eura na ime komunalija. Opozicija je sve vrijeme ukazivala da bi usvajanje ove odluke bilo djelo protiv javnog interesa, „ sa elementima krivičnih i koruptivnih radnji“.

"DUP je dokument kojim se utvrđuje javni interes, a ovakvim izmjenama javni interes se pretvara u interes „Sonuba Montenegro“ da zadrži deset miliona eura, a možda i sa nekim da ih podijeli. Svi koji dignu ruku za ovo biće saučesnici u tom krivičnom djelu ako DUP prođe. Podnijeću krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Srzentića, ili ministra Gvozdenovića, da su šefovi organizovane kriminalne grupe i ponijeću svu dokumentaciju specijalnom tužiocu Katniću", rekla je Snežana Jonica (SNP).

Dejan Đurović (DF) je iskazao sumnju da iza predložene odluke „stoji neko ko hoće da uzme procenat“, a Savo Vujošević (DEMOS) sumnju da iza svega stoje neki domaći tajkuni“ koji žele da očople što se može, ovdje se opstuira izvršenje sudske presude i sumnjam da je neko ugrađen".

Osman Subašić (SDP) je naglasio da niko ne može "Sonubu" osloboditi obaveze da plati dug opštini po sudskoj presudi. Opozicija je protestovala i što nema nikakvih garancija da će investitor nakon usvajanja DUP-a krenuti konačno u gradnju.

Ovu uvalu pored Sutomora Opština je inače prodala "Sonubi" još 2007, i po svim osnovama do sad inkasirala oko 42 miliona eura od te prodaje, no, na livadi do danas nije ukucan ni ekser.

"Potrebno je da valorizujemo Maljevik, da bude elitna turistička destinacija, to želi i investitor, treba naći kako do toga da dođemo na zakonit način. Protokol sa investitorom u sklopu odluke ne dira presudu, već se samo odlaže njeno izvršenje, donesimo nešto što je u interesu opštine", rekao je dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine.

Branka Nikezić je ispred (DPS) podnijela amandman da se ovom odlukom "ne dira u obaveze prema pravosnažnoj sudskoj odluci", međutim, ni to nije bilo dovoljno da se koalicioni partneri, koji inače nisu učestvovali u raspravi, ubijede da podrže ovakav DUP.

Nikezić: Stav SD i Pozitivne iznenađuje

"Ispred DPS sam predložila amandmane koji su, čini mi se, bili rješenje ove situacije, nažalost, ni naši koalicioni partneri nisu bili za. Zaista sam iznenađena stavom SD i Pozitivne, čudi me odnos naših koalicionih partnera i to dovodi do nestabilnih odnosa među nama. Što će biti dalje, ne znam, indikativno je ovo što se danas desilo", izjavila je za „Vijesti“ Branka Nikezić, predsjednica barskog DPS i odborničkog kluba DPS u SO Bar.

Dejan Đurović, predsjednik odborničkog kluba DF rekao je da DF neodložno nakon ovakvog glasanja vlasti traži vanredne lokalne izbore uporedo sa državnim 16. oktobra „da bi se kompletno riješio barski politički galimatijas“.

Bonus video: