75 godina bitke na Sozini

Italiijanski okupatori su imali 43 mrtva i 150 ranjenih vojnika, a Gluhodoljsko-spičanska četa je imala 16 ranjenih i sedam mrtvih, među kojima i hrabri komandir profesor Novaković
398 pregleda 5 komentar(a)
Bitka na Sozini, Foto: Zijo Madžurić
Bitka na Sozini, Foto: Zijo Madžurić
Ažurirano: 20.07.2016. 14:26h

Udruženje boraca NOR i antifašista Bara obilježilo je danas 75-godišnjicu Bitke na Sozini, jedne od najvećih koje su tokom II Svjetskog rata vođene na teritoriji barske opštine. 20. jula 1941, Gluhodoljsko-spičanska četa od 53 borca, sa komandirom Ivom Novakovićem iz Spiča na čelu, dočekala je u zasjedi,a zatim u u višečasovnoj borbi potpuno razbila i natjerala u bjekstvo bataljon italijanskih alpinaca ojačan minobacačima i brdskom artiljerijom.

Italiijanski okupatori su imali 43 mrtva i 150 ranjenih vojnika, a Gluhodoljsko-spičanska četa je imala 16 ranjenih i sedam mrtvih, među kojima i hrabri komandir profesor Novaković.

Delegacija udruženja sa predsjednikom Đurom Markovićem na čelu položila je vijenac prvo na spomenik borcima na Sozini, a potom,uz prisustvio članova porodice Novaković, i na bistu Iva Novakovića u Sutomoru na rivi, koja inače nosi njegovo ime. Spomenik na Sozini je podignut 20. jula 1981. godine, kada je i u Sutomoru postavljena bista profesora Novakovića.

Ukazujući na veličinu žrtve ustanika, Marković je podsjetio da su pored svog komandira Novakovića u jurišu na alpince herojski poginuli i Nikola Vuksanović, Tomo Vukčević, Savo Gojnić, Ivo Đuranović, Marko Jovović, Milo Niklan i Niko Stanišić. Nešto kasnije, na Sozini u mjestu Mukodol 29. decembra iste godine u borbi sa okupatorima poginuli su i Ivo Vučković, Branko Čalović, Krsto Dobrković, Milo Milović i Savo Ostojić.

Bonus video: