Kancelarija za međunarodnu saradnju za godinu obezbijedila 600.000 eura

"Osnivanjem Kancelarije pri Kabinetu predsjednice, pokazalo se da Opština Herceg Novi uviđa značaj međunarodne saradnje za razvoj lokalnih samouprava, kao i da je svjesna da Herceg Novi kao grad na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosna i Hercegovina ima odlične predispozicije za razvoj i snaženje regionalne saradnje"
122 pregleda 0 komentar(a)
Kancelarija za međunarodnu saradnju Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Kancelarija za međunarodnu saradnju Opština HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.07.2016. 13:26h

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi je za godinu rada postigla značajne korake u prekograničnom povezivanju u unapređivanju imidža grada kao pouzdanog partnera. Za Opštinu je kroz projekte obezbijeđeno preko 600 hiljada eura bespovratnih sredstva, a aplicirala je za sredstva kroz još 15 projekata. Unaprijeđen je odnos sa starim partnerima i uspostavljena saradnja sa novim opštinama i organizacijama, saopšteno je danas novinarima.

"Čini mi se da smo rezultatima potvrdili da je osnivanje Kancelarije za međunarodnu saradnju bio odličan potez ove lokalne uprave. Osnivanjem Kancelarije pri Kabinetu predsjednice, pokazalo se da Opština Herceg Novi uviđa značaj međunarodne saradnje za razvoj lokalnih samouprava, kao i da je svjesna da Herceg Novi kao grad na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosna i Hercegovina ima odlične predispozicije za razvoj i snaženje regionalne saradnje", kazala je rukovodilac Branka Mračević

Opština Herceg Novi trenutno realizuje četiri projekta, čija je vrijednost preko 600 hiljada eura.

U Jadransko - jonskom programu Herceg Novi je sa partnerima aplicirao sa sedam projekata čiji je ukupan budžet za hercegnovsku Opštinu skoro milion eura.

U okviru Programa trilateralne saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore predate su aplikacije za 4 projekta, u kojima je Hreceg Novi sarađivao sa partnerima iz susjednih država. Ukupna vrijednost ovih projekata za sve je preko 6 miliona eura.

Kod Ambasade Japana je aplicirano sa projektom "Kupovina vatrogasnog vozila i opreme za Službu zaštite i spašavanja", a predate su i aplikacije u okviru programa Kreativna Evropa, Erasmus plus, Mediteranski i Dunavski koje se odnose na projekte u oblastima turizma, kulture, obrazovanja i učešća građana u procesima odlučivanja u jedinicama lokalnih samouprava.

Kancelarija za međunarodnu saradnju se aktivno uključuje i u projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, u dijelu koji se odnosi na promociju kandidature u gradovima i regionima u inostranstvu.

Opština Herceg Novi postala je tokom protekle godine postala član ALDE - Evropske Asocijacija za lokalnu demokratiju i Jadransko Jonske Euroregije, a rukovodilac Kancelarije Branka Mračević izabrana je za člana Upravnog odbora i potpredsjednicu te asocijacije.

Učinjeni su i prvi koraci ka prevazilaženju prepreka u procesu apliciranja lokalne uprave za sredstva iz fondova EU.

"Kancelarija je radila na informisanju donosioca odluka o načinu funkcionisanja pretpristupne pomoći, a za zaposlene u opštinskim organima i javnim preduzećima organizovala nekoliko stručnih obuka i treninge u oblasti pripreme i implementacije projekata koji se finansiraju iz EU fondova, što se pokazalo kao dobra praksa koju ćemo nastaviti", zaključila je Mračević.

Bonus video: