UDŠCG: Bečanović iznijela je niz uvreda na račun rada direktora obrazovno-vaspitnih ustanova

"Čudi da profesorica Bečanović ne poznaje specifičnosti škole i potrebe nastave koje predizborni ciklusi usložnjavaju"
360 pregleda 8 komentar(a)
Veljko Botica, Foto: Screenshot (YouTube)
Veljko Botica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.07.2016. 11:17h

Profesorica Tatjana Bečanović iznijela je niz uvreda na račun rada direktora obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Unije direktora škola Crne Gore (UDŠCG).

Predstavnica opozicije u Minstarstvu prosvjete, Tatjana Bečanović, pozvala je juče resornog ministra da smijeni direktora Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, Veselina Pićurića, zbog, kako tvrdi, zloupotrebe službenog položaja, kao i da se zakon u obrazovnom sistemu ozbiljno krši.

"Odgovoran i težak posao rukovodilaca obrazovno-vaspitnih ustanova, profesorica Bečanović je predstavila kao rad neodgovornih i bahatih ljudi. Iznenađeni smo da tako o pedagoškim rukovodiocima i ljudima koji su svoj radni i životni vijek proveli u obrazovanju, govori baš prosvjetni radnik. Od nje, kao iskusnog prosvjetnog radnika, očekivali bismo da prepozna i pozitivne primjere u našim školama, brojne nagrade i uspjehe naših učenika iza kojih stoji rad naših profesora, a uz podršku direktora. No, od toga ništa. Iz njenih tvrdnji se osjeća koliko malo je upoznala specifičnosti rada u našim ustanovama. Sve se svelo na uopštenu kritiku funkcije direktora", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik IO UDŠCG, Veljko Botica.

U saopštenju se dodaje da je iznenađujuće je da Bečanović nije upućena u dobru saradnju Sindikata prosvjete i direktora koji pronalaze način da prosvjetnim radnicima obezbijede norme.

"Čudi da se podrška naziva ucjenom. Ukoliko bismo čuli konkretan primjer ucjenjivanja prosvjetnih radnika od strane njihovih rukovodilaca, mi bismo prvi takve primjere oštro osudili. Čudi da profesorica Bečanović ne poznaje specifičnosti škole i potrebe nastave koje predizborni ciklusi usložnjavaju", piše u saopštenju.

Iz UDŠCG navode da nastava mora da teče i da niko i ništa nastavni proces ne smije da ugrozi.

"Ako niste pošli dalje od površnog odnosa prema direktorima, prihvatite profesorice Bečanović istinu da su to ozbiljni i odgovorni prosvjetni radnici, čiji je rad svakodnevno izložen sudu učenika, roditelja i cjelokupne javnosti. To su i vaše kolege, koji nijesu samo poslušnici postavljeni izborom ministra, kako vi to predstavljate, već pojedinci koji nastoje da svojim zalaganjem i rukovođenjem doprinesu unapređenju kvaliteta obrazovanja. Kao potvrda ovoj našoj tvrdnji jeste i postojanje Unije direktora, koja kroz zajednički rad svih rukovodilaca ima jedan cilj- kvalitetno obrazovanje. Mislite, profesorice Bečanović, da bi poslušnici osnovali Uniju i kroz brojne obuke, panele i saradnju sa sličnim organizacijama iz okruženja, radili na podizanju standarda na svim nivoima. To govori i o našoj težnji da se suočimo sa sopstvenim slabostima, da na samokritičan način unaprijedimo svoj rad. To su, profesorice Bečanović, jedini načini da doprinesemo napretku u obrazovanju, a ne nikako paušalnim izjavama, koje su isključivo politički intonirane", zaključuje se u saopštenju UDŠCG.

Bonus video: