MUP dobio još osam miliona eura: Za integrisano upravljanje granicom

341 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada MUP, Foto: Savo Prelević
Zgrada MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2018. 14:32h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore dobilo je varijabilnu tranšu Sektorske budžetske podrške Evropske unije (EU) za sprovođenje Strategije za integrisano upravljanje granicom u maksimalnom iznosu od osam miliona eura.

"Zahvaljujući uloženim naporima i postignutim rezultatima postali smo prva država u regionu koja je nakon prve fiskne tranše ispunila sve uslove za dobijanje varijabilne tranše iz programa Sektorske budžetske podrške EU u punom iznosu", kaže se u saopštenju.

Posredstvom ovog programa MUP-u je u decembru 2016. godine uplaćena fiksna tranša u iznosu od osam miliona eura.

Kako se navodi, nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata nedavno je uslijedila i druga uplata u istom iznosu, što ukupno čini 16 miliona eura pomoći za oblast integrisanog upravljanja granicom.

"Opšti uslovi koji su morali biti ispunjeni za dodjeljivanje finansijske pomoći EU odnosili su se na stabilni makroekonomski okvir, unaprijeđeno upravljanje javnim finansijama, transparentnost i kontrolu budžeta, zadovoljavajući napredak u realizaciji mjera iz pregovaračkog poglavlja 24 i rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom", kaže se u saopštenju.

Evaluacija je obuhvatila, pored opštih uslova i četiri indikatora sa osam podindikatora koji su vezani za pojačanu graničnu kontrolu sa akcentom na granične provjere, poboljšanu prevenciju i otkrivanje prekograničnog kriminala i korupcije na granici.

"Kao i neregularnih migracija i trgovine ljudima, unaprijeđenu međuinstitucionalnu i međunarodnu saradnju i poboljšanu upravljačku odgovornost i unutrašnju kontrolu u sektoru", kaže se u saopštenju.

Do kraja decembra evaluatori programa Sektorske budžetske podrške EU ponovo će ocjenjivati nivo ispunjenosti opštih uslova i indikatora, i na osnovu rezultata predložiti procenat ispunjenosti sljedeće varijabilne tranše za predstojeću godinu.

"Maksimalni previđeni iznos naredne varijabilne tranše iznosi četiri miliona eura, i ukoliko svi kriterijumi budu zadovoljeni, finansijska pomoć MUP-u za oblast integrisnog upravljanja granicom porašće sa 16 (uplaćena fiksna i prva varijabilna tranša) na 20 miliona eura", navodi se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: