Herceg Novi : Na meti vandala parkovski moblijar, stubovi za rasvjetu...

Svake godine za popravku mobilijara i obnovu dječijih igrališta izdvoji se toliko novca da bi se mogla izgraditi jedno novo
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2016. 09:44h

Proteklih dana na hercegnovskoj rivijeri, za sada nepoznati počinioci, slomili su bočnu pleksiglas ploču na autobuskom stajalištu u Zelenici i polomili ili oštetili šest stubova javne rasvjete.

Postavljanje jednog novog autobuskog stajališta košta oko 3.500 eura, dok jedan stub javne rasvjete košta oko 350 eura.

Vandalizam u hercegnovskoj opštini svake godine , predstavlja značajn “udar” na budžet grada. Zato iz lokalne uprave apeluju na građane i goste da “prijave svako lice za koje uoče da uništava gradsku infrstrukturu”. Na meti su parkovski i mobilijar na dječijim igralištima, stubovi javne rasvjete, kante za opad, autobuska stajališta i sadnice na javnim površinama.

Iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i komunalnih preduzeć navodi se da se svake godine oko 15 do 20 odsto mobilijara na javnim površinama uništi i da se zato mora zamijeniti novim.

Preduzeće Čistoća godišnje izdvaja između 10 i 15 hiljada eura za nabavku novih kontejnera, jer 50 tak godišnje unište nepoznati počinioci. Direktor „Čistoće“ Borivoje Bonić navodi da je samo u u ovoj godini uništeno 27 kontejnera, kao i 43 betonske posude za otpad. Ističe da novi kontejner košta između 250 i 300 eura.

Na meti vandala je i javna rasvjeta, naročito na šetalištu pored mora, a počinioci ostaju nepoznati i nekažnjeni. Godišnje se ukrade 20 stubova, a veći broj ošteti. Prethodnih godina lopova su se bili “okomili” na ukrasne bronzane stubove javne rasvjete koje su po nekoliko puta manjoj cijeni od nabavne, prodavali kao staro željezo. Za novi stub javne rasvjete treba izdvojiti oko hiljadu eura.

Svake godine za popravku mobilijara i obnovu dječijih igrališta izdvoji se toliko novca da bi se mogla izgraditi jedno novo.

Lopovi kradu, a vandali uništavaju i sadnice na zelenim javnim površinama. Počinioci se rijetko uhvate i kazne, zato u Agenciji za izgradnju i razvoj grada, razmišljaju o uvođenju video nadzora na određenim lokacijama, uz poštovanje zakonske procedure. Praksa je pokazala da su na mjestima gdje postoje video nadzor i čuvari, oštećenja rijetka. Investicija bi se, kažu upućeni, isplatila, jer instalacija jednog video nadzora košta oko 450 eura, a šteta od uništenog mobilijara, stubova javne rasvjete je mnogostruko veća.

Kažnjavaju lica koja lijepe plakate na autobuskim stajalištima

Služba komunalne policije posljednjih dana izdala je 12 prekršajnih naloga zbog lijepljenja oglasa i plakata na novim autobuskim stajalištima u Zelenici. Podnijeta su tri prekršajna naloga po 150 eura protiv pravnih lica, devet prekršajnih naloga po 30 eura protiv fizičkih lica.

Radnici Komunalno stambenog preduzeća prethodnih dana su radili na postavljanju četiri nova autobuska stajališta, po dva u Zelenici i Bijeloj, dok će ostala stajališta u Herceg Novom biti obnovljena narednih dana. To se odnosi na čišćenje, pranje i opravku pleksiglasa, kao i postavljanja novog gdje je potrebno.

Galerija

Bonus video: