Radnici da idu kući kad pređe 36 stepeni

Poslodavcima se preporučuje da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava
53 pregleda 8 komentar(a)
radnici, građevina, Foto: Vesko Belojević
radnici, građevina, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.07.2016. 13:56h

Na otvorenom ne treba raditi pri temperaturama iznad 36 stepeni Celzijusa, osim u slučajevima ozbiljne, neposredne i neizbježne opasnosti, kada su ugroženi životi i materijalna dobra od društvenog značaja.

To su saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, istakavši da je za poslove, koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac u obavezi da obezbijedi zaposlenima odgovarajuće uslove - češće pauze, dovoljne količine tečnosti, adekvatnu garderobu...

“Poslodavcima se preporučuje da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad, poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da poslodavci, u skladu sa propisima iz oblasti rada, mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena i upute na godišnji odmor zaposlene koji nijesu potrebni za proces rada.

Istakli su da mogu napraviti i preraspodjelu radnog vremena, tako da se određeni poslovi obavljaju noću ili prije i poslije ekstremno visokih temperatura.

“Mogu izvršiti preraspodjelu radnog vremena koja podrazumijeva prekid rada dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije vremenskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo”, stoji u saopštenju.

Bonus video: