Teški uslovi za rad: Trpe glad i vlagu dok opravljalju voz

“Svakodnevno se borimo da zaštitimo strug najlonom, a radnici su dodatno ugroženi zbog urušavanja krova depoa i komada koji padaju na njih”, kazao je jedan od radnika
129 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2016. 18:46h

Trošna zgrada željezničkog dizel depoa u Podgorici, koja curi na sve strane i gdje ne radi grijanje i hlađenje, prostor je u kojem radnici Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) popravljaju vozove.

Reporteri “Vijesti” su, hodajući do prostorije gdje se radnici okupljaju, kuvaju kafu i ručaju, vidjeli da je hodnik, koji vodi do tamo, crn od vlage. Radnici tvrde da zimi postavljaju debele drvene daske, jer hodnik poplavi nakon najmanje kiše. Česme u kupatilu su sprovedene u betonskom koritu, ali većina njih je polomljena.

Radnici tvrde da su depo izgradili ratni zarobljenici tokom Drugog svjetskog rata, dok novi menadžment nije mnogo ulagao u zgradu. Da se ne bi pokvario, prinuđeni su da običnim najlonom pokrivaju strug, vrijedan oko dva miliona eura, jer je krov oštećen i prokišnjava.

“Svakodnevno se borimo da zaštitimo strug najlonom, a radnici su dodatno ugroženi zbog urušavanja krova depoa i komada koji padaju na njih”, kazao je jedan od radnika.

Tvrde da je zgrada samo jedna od stvari koja pokazuje nemar menadžmenta OŽVS-a, jer im takođe kasne plate, ne uplaćuju im se doprinosi i ne mogu u penziju...

Izvršni direktor OŽVS Milorad Vuković saopštio je “Vijestima” da je loše stanje objekata, uređaja i opreme u kojima se održavaju vozna sredstva jedan od najvećih problema tog preduzeća veoma.

Tvrdi da postojeće stanje u depou Podgorica “koliko-toliko”omogućava normalan rad zaposlenima, jer je pomenuta garaža popravljena “u mjeri koliko to finansijske mogućnosti Društva dozvoljavaju”.

Istakao je da su menadžment i radnici mnogo uložili u sanaciju objekata i opreme, i da je stanje danas neuporedivo sa onim kada su počeli da rade.

“Stanje objekata, opreme i uređaja od 2011. godine i danas je neuporedivo, a sve uz malo ili nimalo finansijskih sredstava neophodnih da bi se isti doveli u postojeće stanje. Najveći dio sanacije objekata su vršili radnici zaposleni u pomenutim objektima uz obezbjeđenje potrebnog materijala ne tražeći za to nikakvu nadoknadu. Na taj način izvršena je značajna sanacija objekata kolske radionice Bar, depoa Bar i kolske radionice Podgorica”.

Vuković tvrdi da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pomoći oko “ozbiljnije” sanacije dizel depoa, koja zahtijeva značajna finansijska sredstva.

“U toku su aktivnosti oko načina obezbjeđivanja potrebnih sredstava za rješavanje ovog problema”, saopštio je Vuković.

Šef depoa i sindikalni predstavnik radnika Zoran Petrović tvrdi da je Vuković uz “veliko negodovanje” radnika Plavu halu, u kojoj su radnici ranije opravljali vozove, bez naknade ustupio Željezničkom prevozu (ŽPCG) za opravljanje CAF-ovih vozova. Zbog toga su se, smatra, značajno pogoršali finansijsko stanje preduzeća i radni uslovi.

On je Vukovića, u javnom pismu, optužio da je lošim i neodgovornim poslovanjem preduzeće doveo u krizu, jer radnici ne primaju redovno plate, nijesu im uplaćivani doprinosi, nema sredstava u stambenom fondu...

Vuković, međutim, tvrdi da je Ministarstvo saobraćaja odlučilo da Plavu halu bez naknade ustupi ŽPCG-u, koji su formirali i službu za održavanje elektromotornih vozova (EMV).

“Da li je održavanje EMV vozova trebalo izmjestiti iz portfelja održavanja voznih sredstava OŽVS ili ne, posebno je pitanje... Inicirali smo kod Direktorata za željeznicu da se održavanje EMV vozova u narednom periodu vrati u djelokrug održavanja voznih sredstava koje se obavljaju u okviru A.D. OŽVS, jer smatramo da je to racionalnije riješenje”, kazao je Vuković.

Petrović i radnici depoa tvrdi da najmanje pet radnika u radionici kojom šefuje, žele da idu u penziju, ali ne mogu jer im tri godine nijesu uplaćivani doprinosi.

Vuković, međutim, tvrdi da proteklih pet i po godina nijesu mogli da redovno izmiruju poreze na doprinose i zarade, zbog nedovoljnih sredstava koja su im dodijeljena budžetom, kao i zbog finansijskih problema u ŽPCG i “Montecargu”.

Zbog toga, navodi u odgovorima, radnicima nijesu uplaćeni doprinosi za 2014, 2015. i četiri mjeseca 2016. godine.

Predstavnik sindikata i radnik OŽVS Ranko Bulatović kazao je da im direktor nikada nije jasno odgovorio niti šta je bilo sa sredstvima iz Stambenog fonda.

“Provjerio sam preko sindikata i tih sredstava nema. A to su sredstva kojim bi trebalo rješavati stambena pitanja radnika, jer nas ima koji i 40 godina radimo ovdje, a živimo kao podstanari”, kazao je Bulatović.

Vuković tvrdi da se ta sredstva nalaze na posebnom računu preduzeća, ali da su u nekoliko navrata na zahtjev sindikalnih predstavnika “angažovana kao privremena pomoć zaposlenima” zbog kašnjenja zarada.

“Napominjem da je uvijek i isključivo angažovanje ovih sredstava rađeno uz pisani zahtjev ili pisanu saglasnost oba sindikata”, navodi se u odgovoru Vukovića.

Petrovića suspendovali zbog “Vijesti”, radnici ga izabrali za šefa sindikata

Petrović je nakon posjete novinara “Vijesti” suspendovan sa tog radnog mjesta, navodno, jer ih je pozvao bez znanja direktora.

Izrevoltirani radnici su ga nakon toga jednoglasno izabrali za predsjednika Novog sindikata OŽVS.

Petrović je zbog toga napisao javno pismo Vukoviću u kojem ga je pozvao da napusti tu funkciju, jer bi bez njega lakše izašli iz krize.

“Naš kolega koji gazi vodu da bi ušao u vlažnu radionicu je operisao pluća od tuberkoloze i karcinoma, zahvaljujući uslovima kakve ste vi stvorili. Na posao dolazi u vrlo teškom stanju i traži pomoć, a mi mu je teško možemo pružiti. Drugi naš radnik je teški srčani bolesnik sa trombom na srcu, ni doktorima nije jasno kako je živ, takođe traži pomoć. Treći naš radnik je imao moždani udar sa posljedicom oduzete desne strane, živi sam i možete zamisliti u kakvim uslovima. Još najmanje je pet ovakvih i sličnih radnika koji žele u penziju, ali im to nije moguće, jer preko tri godine se ne plaćaju doprinosi”, navodi Petrović u pismu.

Tvrdi da Vuković, ukoliko mu se ne sviđaju pitanja radnika, odgovara: “Ko ste vi da vam ja to odgovorim?”

“Mi smo ovu željeznicu digli na noge radnim akcijama. održavamo vrlo uspješno lokomotive koja su najsloženija i najkomplikovanija i najteža i najskuplja sredstva na željeznici... Bili bi vam veoma zahvalni kada biste nas napustili... Sa vama smo izgubljeni kao Duvanski kombinat i sve firme koje ste do sada poharali”, piše u pismu.

Radulović ne može u penziju iako ima 42 godine radnog staža

Radulović Vladimir kazao je “Vijestima” da ima velikih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi smio da radi, ali da ne može ni u penziju. Od 65 godina, koliko ima, 42 radi na željeznici. Slične probleme, tvrdi, ima još nekoliko njegovih kolega.

“Doktori se čude kako sam živ, a ostali me čekaju da umrem. Ne bih smio da se nerviram, niti da radim teške poslove, ali evo moram izdržavati porodicu i školovati djecu. Direktor je jednom prilikom nama, koji smo stekli uslove za penziju, kazao da ne dolazimo na posao, a nakon toga je kazao našem šefu da to nije nikada rekao”, kazao je Radulović , a njegove kolege potvrdile.

Vuković, pak, tvrdi da su do sada nalazili način da se radnicima, koji ispunjavaju uslov za odlazak u penziju, uplate zaostali porezi i doprinosi kako bi ostvarili svoje pravo, ali da su problem pravile državne institucije.

“Problem je što nadležne državne insititucije Fond PIO, Poreska uprava i drugi nijesu prihvatali pojedinačne uplate za radnike”, saopštio je Vuković.

Najmlađi među radnicima Rade Bakić tvrdi da je riječ o veoma teškom i napornom poslu, pogotovu u uslovima u kojima rade u dizel depou, da bi radnici mogli da trpe probleme sa kojima se suočavaju.

“Mi samo želimo da znamo da li će i kada biti bolje u preduzeću, da li se preduzeće gasi ili ne, kada ćemo početi na vrijeme da primamo plate, jer su mnogi od nas u kreditima, a često nemamo novca ni za hranu”, upitao je Bakić.

Galerija

Bonus video: