Željezarine zgrade potonule pola metra, od lokalne uprave ni kanalizacija

Stanari ne mogu da uđu u podrume kada pada kiša, a zbog izlivenih fekalija plaše se zaraze
287 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2016. 16:07h

Iako ih od centra dijeli samo Bulevar Vuka Mićunovića najstarija nikšićka mjesna zajednica Stara varoš „daleko je od grada“.

Neasfaltirani prostor oko zgrada, rupe, izlivene fekalije, nesređena atmosferska i fekalna kanalizacija samo su dio starovaroške „razglednice“. Uzalud su stanari četiri željezarine zgrade sa preko stotinu porodica slali dopise ranijoj, ali i sadašnjoj lokalnoj upravi, situacija se nije promijenila.

“Ne može se dobiti upotrebna dozvola bez urađene fekalne i atmosferske kanalizacije, obezbijeđenih prilaza”, kazao je Dejan Milović.

Zgrade, koje nikada nijesu tehnički primljene, izgrađene su sredinom ’50-ih godina prošlog vijeka i do danas su, tvrde stanari, zbog nekvalitetne gradnje i neispitanog terena, “potonule” pola metra.

Mještanin Dragoljub Zejo Bojović kazao je da pamti kada su zgrade počele da se prave 1954. godine, dodavši da do danas u vezi njih nije ništa urađeno.

Sa prvim kišama stanarima je onemogućen ulazak u podrume, a zbog izlivenih fekalija plaše se zaraze.

“Nemamo atmosfersku i fekalnu kanalizaciju, nije urađen prilaz, a kada su padavine ne može se prići nego u čizmama. Pred kišu, ili kada se mijenja vazdušni pritisak, u stanovima se osjeća smrad od kanalizacije. Ljeti je takva prašina da imamo utisak da smo u pustinji”, kazao je Milović.

Stanari tvrde da im je obećano da će problem biti riješen rekonstrukcijom Željezničke stanice i Meandera. Istakli su da su strpljivo čekali dvije godine i da se stvari nijesu mijenjale, iako postoji plan uređenja iz 2010. godine. Sv.M.

I dalje status kvo

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić kazao je da se prvo mora uraditi projekat, kako bi se vidjela investiciona vrijednost.

Kazao je da pored pomenutog kvarta u Nikšiću postoje još dva koja su u sličnom stanju, istakavši da su to “jedini neuređeni kvartovi u gradu”.

“Ovogodišnjim budžetom nijesu planira sredstva za rekonskrukciju kvarta u Staroj varoši. Prethodnom planskom dokumentacijom maltene je poremećana urbana cjelina Stare varoši. Napravljene su dvije zgrade koje su dodatno ugrozile atmosfersku i fekalnu kanalizaciju, tako da je stopiran Detaljni urbanistički plan iz 2011. godine za tu MZ”, kazao je Adžić “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: