"Ozon" pisao Bakoviću zbog planirane rekonstrukcije Trga slobode u Nikšiću

Radovi na rekonstrukciji Trga slobode, vrijedni oko 1,5 miliona eura, počeli su prošle sedmice i odvijaće se u dvije faze, a njihov završetak planiran je na proljeće naredne godine
123 pregleda 7 komentar(a)
Trg slobode Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Trg slobode Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.07.2016. 12:59h

Ekološki pokret "Ozon" uputio je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću pritužbu na rad lokalne uprave opštine Nikšić, smatrajući da su prekršili prava jer građanima nijesu omogućili da uzmu učešće u procesu donošenja odluka vezanih za projekat rekonstrukcije gradskog Trga slobode, tokom čije realizacije je planirano uklanjanje višedecenijskih drvoreda lipa.

"Kako lokalna uprava nije uzela u obzir peticiju koje su potpisali 1.211 građana tražeći da se odustane od predviđene sječe lipa na Trgu slobode, koje je moguće sačuvati na tom prostoru, smatramo da su grubo povrijeđena ljudska prava i slobode garantovana Ustavom i Arhuskom konvencijiom“, konstatovali su iz "Ozona".

Oni su ponovili da nijesu sprovedene javne rasprave i konsultacije, kao ni procedure procjene uticaja na životnu sredinu, i izrazili nadu da će ombudsman prepoznati opravdanost njihove pritužbe.

"Obratićemo se svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda u dijelu učešća u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine i upoznati ih sa svim detaljima, kako bi se uticalo da se ovakve prakse iskorjene jer je to preduslov za demokratski razvoj našeg društva“, poručili su iz "Ozona".

Radovi na rekonstrukciji Trga slobode, vrijedni oko 1,5 miliona eura, počeli su prošle sedmice i odvijaće se u dvije faze, a njihov završetak planiran je na proljeće naredne godine.

Demokratski front je predsjednici SO Nikšić Sonji Nikčević predao inicijativu koju je potpisala trećina odbornika da se opštinski referendum na kome bi građani odlučili da li su za uklanjanje lipa održi 4. septembra.

Iz lokalne uprave su ranije objasnili da je drvored u veoma lošem stanju, i vizuelno i prostorno, bez simetrije, i da sužava šetačku zonu, kao i da je novim projektom planiran dvostruko veći broj sadnica.

Bonus video: