Uticaj mHE na životnu sredinu: Male elektrane, veliki problemi

572 pregleda 0 komentar(a)
Pešić: Srbija će zabraniti izgradnju mHE u zaštićenim područjima, Foto: Damira Kalač
Pešić: Srbija će zabraniti izgradnju mHE u zaštićenim područjima, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 19.12.2018. 12:05h

Za živi svijet u crnogorskim vodama, kada je u pitanju izgradnja hidroelektrana, bolje je žrtvovati veliku rijeku poput Morače, nego graditi male hidroelektrane na velikom broju malih vodotoka, kazao je profesor Vladimir Pešić juče na predavanju o uticaju mHE, koje je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore organizovano za studente biologije.

Na komentar da li je zaista neophodno žrtvovati Moraču, Pešić je kazao da je izbor između te i malih vodotoka stvar izbora između dva zla. Istraživanja, kako je rekao, pokazuju da jedna velika HE može da ima daleko manji uticaj od više malih, a da mHE dodatno, kao u slučaju Crne Gore, nisu ni ekonomski održive – osim za investitore, koji za taj posao dobijaju subvencije države.

On i Milica Kandić iz NVO “Green Home”, podsjetili su da je u Crnoj Gori ukupan udio energije dobijen iz mHE svega dva odsto, što je, kako navode, “zanemarljivo u odnosu na štetu i probleme koje mHE donose”.

Pešić je “Vijestima” kazao da je cilj predavanja upoznavanje studenata, ali i druge javnosti sa najnovijim naučnim rezultatima i trendovima u oblasti životne sredine: “A mHE su odličan primjer”. Podsjetio je da, zahvaljujući naučnim saznanjima, koja su pokazala negativan uticaj mHE na životnu sredinu, ekonomiju, lokalne zajednice...

Srbija planira da zabrani izgradnju mHE u zaštićenim područjima. Iako su dobili poziv, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i Agenciji za zaštitu životne sredine nisu došli.

Pešić je slične događaje - na temu rijeke Tare, Skadarskog jezera, uticaja autoputa na životnu sredinu... najavio i za ubuduće:”Ideja nije da biramo stranu, nego da izložimo naučne i stručne argumente, na osnovu čega bi trebalo donositi buduće odluke”.

Bonus video: