Herceg Novi: Bogato kulturno ljeto

Od 17. do 21. avgusta trajaće operski festival Fondacije Operosa, od 15. do 20. “Guitar art summer festival”, a od 24. do 26. avgusta novski festival džeza
100 pregleda 0 komentar(a)
press Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
press Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.07.2016. 16:51h

Zanimljiv, raznovrstan i izuzetno bogat kulturni program ovog ljeta najavili su na današnjoj konferenciji za novinare Đuro Beli Prijić vd direktor Gradskog muzeja i galerije i Stevan Koprivica, direktor JUK Herceg Fest .

Koprivica je podsjetio da je da je kulturno ljeto, koje organizuje Herceg Fest, 21.juna otvorio koncert Medicine benda na tvrđavi Forte mare u okviru programa Buđenje ljeta.

Do sada je organizovan kratki festival filma Luks prajz, promocija opernog pjevanja fondacije Operosa i polufinalno veče ženskog klapskog pjevanja koje je organizovano u saradnji sa Tivtom i Kotorom.

Već sutra (09.jul) na Kanli kuli publika će moći da čuje hor Viva voks, a dan kasnije počinje međunarodni festival Dane muzike . Slijedi opera Isidore Žebeljan “Dvije glave i djevojka”, u kojoj glumi Rambo Amadeus, a 28. jula poetsko veče Ivana Bosiljčića „ Samo jednom se ljubi“.

U avgustu slijedi 30. Hercegnovski filmski festival, pod sloganom “Dodir filma”. Koprivica je kazao da će program biti saopšten uskoro i najavio da će zaštitno lice biti glumac Momčilo Otašević, a da će festival otvoriti glumac Mustafa Nadarević.

Od 17. do 21. avgusta trajaće operski festival Fondacije Operosa, od 15. do 20. “Guitar art summer festival”, a od 24. do 26. avgusta novski festival džeza.

“Očekujemo da će svi ovi programi privući ogroman broj posjetilaca, da će grad živjeti punim plućima i da ćemo opravdati sva očekivanja koje imate od kulturnog ljeta u Herceg Novom”, zaključio je Koprivica.

VD direktor Muzeja i Galerij Đuro Beli Prijić za ponedjeljak je najavio, nakon prve faze sanacije, otvaranje Muzeja Mirko Komnenović . On je kazao da je obnovljena fasada zgrade, ali da je poslije mnogo godina urađen i detaljan popis kompletne postavke u Muzeju i Galeriji. Muzej će dobiti i svoj suvenir, najavio je Prijić.

“Galerija ima novu, stalnu postavku 60 tak, od 250 vrijednih djela koja su dugo bila zaključana u depou, a itekako zaslužuju da budu viđena. Utisci posjetilaca su više nego dobri. Muzej i Galerija moraju da budu ponos Novljana i da žive tokom cijele godine, i u tu svrhu uprava će nastaviti sa brojnim aktivnostima, konstatovao je Prijić.

Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je i revitalizacija botaničke bašte Muzeja.

Sanirani su i neki od objekt u kojima se organizuju kulturno zabavni programi. Tako je u dvorane Park postavljena je bazična instalacija za grijanje dvorane, , a preko “Herceg-Festa” dovedena je u funkcionalno stanje Kanli kula. Devastirana scena koja je godinama bila u lošem stanju sanirana je, redovi u parternom dijelu su ispravljeni i zamijenjeni svi nasloni. Uređena je i Kuća Iva Andrića, koja će biti jedan od punktova Hercegnovskog filmskog festvala”, objasnio je Koprivica.

Pored Kanli kule, i tvrđava Forte Mare otvorene je za posjete. Na njima sada rade suvenirnice sa autentičnim novskim ručno rađenim suvenirima i na svakoj će postojati punktovi na kojima će se prikazivati video o istoriji grada i tvrđave. Već početak sezone pokazuje da su efekti ovog koraka odlični – kule svakodnevno obilazi veliki broj posjetilaca, kazao je Koprivica.

Na pressu se čuo i začuđujući podatak da je Dvorana Park izgrađena prije 40 tak godina prvi put upisana u gradske katastarske knjige.

Bonus video: