Gradili park prirode i novu seosku stazu

Mladi Belgijanci su u sklopu svog boravka u Pošćenju jedan dan proveli u čuvenom kanjonu Nevidio, a za njih je organizovana i prezentacija ekspedicije crnogorskih planinara na Mont Everest 1996.
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2016. 16:05h

Tim belgijskih volontera, njih 22 starosti od 16 do 18 godina, učestvovao je u gradnji druge faze parka prirode u selu Pošćenje u blizini kanjona Nevidio. Pripreme za ovaj park prirode započete su 27. maja čišćenjem terena, iskopavanjem stećaka i spaljivanjem samorodnog trnja.

"Osim pripreme terena, zajedno sa domaćinima iz Etno sela Nevidio, mladi Belgijanci su učestvovali u izradi nove „Seoske staze“ koja obilazi stećke i pošćensku gradinu-tvrđavu, kanjon Nevidio i kanjon rijeke Pridvorice, te pošćenska jezera. Ova trasa može biti posebno zanimljiva jer je prema legendi, upravo na ovoj tvrđavi poginuo vladika Dionisije i njegova sestra Jefimije. Na takozvanoj Crkvenoj glavici, gdje je započeta priprema terena, nalaze se stećci iz perioda XIII-XVIII vijek, i crkva koja je vjerovatno nastala u XIV ili XV vijeku", rekla je “Vijestima” Miljana Lalović iz Etno sela Nevidio.

Ona je dodala da je prije početka ovih radova u parku prirode direktorka PRÁTTO Consulting DOO Kirsi Hyvaerinen održala predavanje volonterima o turizmu u Crnoj Gori, standardima markacije i sistemu staza za planinarenje i biciklizam.

Mladi Belgijanci su u sklopu svog boravka u Pošćenju jedan dan proveli u čuvenom kanjonu Nevidio, a za njih je organizovana i prezentacija ekspedicije crnogorskih planinara na Mont Everest 1996.

“Nakon posjete Pošćenju i Etno selu Nevidio, belgijski volonteri u barskoj opštini u Dobroj Vodi na lokaciji Veliki Pijesak rade na međunarodonom volonterskom projektu „Za još ljepši Veliki Pijesak – FAZA 2“. Za 2017. priprema se još jedan projekat u kome će učestvovati nova volonterska ekipa iz Belgije", zaključila je Lalović.

Galerija

Bonus video: