Zaštita životne sredine prema međunarodnim standardima

"ISO 14001 standard pomaže sertifikovanoj organizaciji da, uspostavljanjem sistemskog pristupa u procesima svog rada, smanji i kontroliše negativne uticaje i rizike u odnosu na životnu sredinu"
132 pregleda 0 komentar(a)
Telenor Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Telenor Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2016. 14:45h

Međunarodna kompanija za serifikaciju ,,SGS“ izdala je kompaniji Telenor Crna Gora ISO standard 14001 za sistem upravljanja zaštitom životne sredine.

Kako je saopšteno iz Telenora, to znači da su procedure i politika zaštite životne sredine Telenora u skladu sa međunarodnim standardima i propisima kojima se uređuje ova oblast.

Direktor sertifikacije i poslovnog unapređenja u kompaniji "SGS", Mirko Gavrilović rekao je da ISO 14001 standard pomaže sertifikovanoj organizaciji da, uspostavljanjem sistemskog pristupa u procesima svog rada, smanji i kontroliše negativne uticaje i rizike u odnosu na životnu sredinu.

„To je potvrda da su identifikovani značajni aspekti koji mogu imati uticaj na životnu sredinu, kao i da se obavlja adekvatno praćenje tih uticaja, sa ciljem stalnog poboljšavanja. Ovaj standard garantuje da se organizacija ponaša odgovorno prema životnoj sredini i vodi računa o održivom poslovanju”, kazao je Gavrilović.

Sistem upravljanja zaštitom životne sredine u Telenoru Crna Gora kreiran je tako da obezbijedi usaglašavanje sa zakonima koji se odnose na zaštitu životne sredine i kontinuirano praćenje i unapređenje učinka kompanije u toj oblasti.

Generalna direktorka Telenora Crna Gora, Sandra Štajner rekla je da je očuvanje životne sredine integralni dio svakodnevnog poslovanja kompanije, a da sada postoji i međunarodni sertifikat koji potvrđuje da su politike i procedure u skladu sa najstrožim kriterijumima i zakonskom regulativom u ovoj oblasti.

„Iako kao telekomunikaciona kompanija, Telenor ne spada u velike zagaživače životne sredine, trudimo se da svoj uticaj na okolinu dodatno umanjimo. Želimo i da motivišemo druge kompanije da nam se pridruže u povećanju odgovornosti prema zajednici u kojoj poslujemo“, istakla je Štajner.

Ukupan proces zaštite životne sredine je, kako je saopšteno iz Telenora, zaokružen stalnom edukacijom zaposlenih u kompaniji o značaju i aktuelnosti ove teme.

Ističe se da se politika odgovornog odnosa prema životnoj sredini sprovodi i kroz selektivno odlaganje otpada u kompaniji i podizanje svijesti o važnosti reciklaže.

Bonus video: