Od idućeg septembra novi model studiranja

„Sve ono što smo definisali kao probleme u visokom obrazovanju pokušali smo da uklopimo u ovaj dokument, a to se, prije svega, odnosi na nekoliko ključnih ciljeva koje smo željeli da ostvarimo, a to je promjena modela finansiranja univerziteta“, rekao je Bošković
114 pregleda 4 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.07.2016. 19:26h

Novi model studiranja na Univerzitetu Crne Gore (UCG) biće primijenjen od školske 2017/2018. godine, saopštio je ministar prosvjete, Predrag Bošković. On je rekao da je na današnjoj sjednici Vlade usvojena Strategija visokog obrazovanja za period od 2016 - 2020. godine. Prema njegovim riječima, taj dokument je kvalitetan iskorak kada je u pitanju strategija visokog obrazovanja i on je proizišao iz zaključaka sa sjednice Vlade o struktirnim reformama. „Sve ono što smo definisali kao probleme u visokom obrazovanju pokušali smo da uklopimo u ovaj dokument, a to se, prije svega, odnosi na nekoliko ključnih ciljeva koje smo željeli da ostvarimo, a to je promjena modela finansiranja univerziteta“, rekao je Bošković nakon sjednice Vlade. On je dodao da je sada fokus na finasiranju na osnovu rezultata.

Jedan od ciljeva, kako je pojasnio, je i promjena modela studiranja, koja korespondira sa tim dokumentom, dakle informacija o reformisanom UCG. Bošković je kazao da su sledeći ciljevi, koji su obuhvaćeni strategijom, povećanje kvaliteta i povećanje internacionalizacije studija. „To su prnicipi na kojima želimo da postavljamo buduće aktivnosti kada je visoko obrazovanje u pitanju“, poručio je Bošković. On je dodao da je Ministarstvo prosvejte imalo dobru saradnju sa državnim i privatnim univezitetima, nevladinim organizacijama kao i sa Savjetom za visoko obrazovanje. „Mislim da je upravo ta saradnja proizvela jedan kvalitetan dokument“. Bošković je kazao da se na strategiju nadovezuje dokument u kom je UCG obrađeno sve što je urađeno protekllih nekoliko godina na reformi te institucije. „Kao i predstavljen novi koncept studija na UCG sa detaljnom analizom svakog studijskog programa i svakog fakulteta pojedinačno“, kazao je Bošković. On je rekao da se na osnovu tih dokumenat može kazati da će globalni cilj biti postignut. "A to je povećanje konkurentnosti na tržištu rada svršenih visokoškolsca kroz njihovo uključivanje u globalne tokove“. Bošković je dodao da je za implementaciju strategije neophodno izmijeniti Zakon o visokom obrazovanju.

Bonus video: