"Država biti časna onoliko koliko je to njen policajac"

„Uloga policije i drugih bezbjednosnih službi izuzetno je važna za proces stvaranja povoljnog ambijenta za dinamičan društveni razvoj i određivanje demokratskog karaktera države“, poručio je direktor Policijske akademije Rajko Peković na svečanosti u Danilovgradu
166 pregleda 6 komentar(a)
crnogorska policija, STOP policija, Foto: Arhiva Vijesti
crnogorska policija, STOP policija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.07.2016. 11:59h

Crna Gora zaslužuje modernog i savremenog policajca koji će služiti građanima, rečeno je na svečanosti povodom desetogodišnjice Policijske akademije i poručeno da će država biti časna onoliko koliko je to njen policajac.

Direktor Akademije, Rajko Peković ukazao je da živimo u svijetu društvenih, kulturnih, političkih, ekonomski i drugih raznolikosti, sa novim i kompleksnijim bezbjednostim izazovima.

„Uloga policije i drugih bezbjednosnih službi izuzetno je važna za proces stvaranja povoljnog ambijenta za dinamičan društveni razvoj i određivanje demokratskog karaktera države“, poručio je Peković na svečanosti u Danilovgradu povodom promocije osme generacije polaznika osnovnog policijskog obrazovanja, koji su završili obrazovni program višeg stručnog obrazovanja Policijac.

On je objasnio da u takvim uslovima policijskim obrazovnim institucijama pripada zahtjevna uloga da budu promoteri modernog kapaciteta policijske profesije u savremenom evropskom društvu koje se bazira na specijalističkih i naučnim znanjima.

Peković je naveo da Akademija, od osnivanja, sprovodi spoznajni pristup osnovnog policijskog obrazovanja.

On je objasnio da taj pristup karakteriše spoj znanja i vještina, i poštovanje univerzalnih vrijednosti ljudskih prava, sloboda i dostojanstva čovjeka.

Peković je ukazao da se savremeni edukativni programi moraju zasnivati na profesionalnosti i obrazovanju za mirno i nenasilno rješavanje sukoba.

„Crna Gora zaslužuje modernog i savremenog policajca koji će djelovati proaktivno i koji neće postupati sa pozicije sile i u punom smislu služiti građanima“, saopštio je Peković.

On je ocijenio da je Akademija opravdala postojanje i, u skladu sa svojim mogućnosti, doprinijela razvoju i autoritetu države.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković ocijenio je da je Akademija jedna od najprestižnijih ustanova u Crnoj Gori, po ljudskom i infrastrukturnom kapacitetu.

On je naveo da se taj Vladin resor trudi da kapacitete i programe te ustanove podigne na značajno viši nivo.

Bošković je podsjetio da su prošle godine prvi put sproveli program afirmativne akcije i na Akademiju su se upisali i predstavnici manjinskih naroda.

„Nadam se da ćemo ove godine prvi put imati upis predstavnika romske populacije“, naveo je Bošković.

On je poručio polaznicima ovogodišnje generacije da, kada izađu iz Akademije i krenu da rade, imaju na umu da „koliko je častan crnogorski policijac, toliko će biti i časna i Crna Gora“.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović kazao je da je, nažalost, sve više prilika u kojima se dokazuju oni koji su nekada bili na margini.

„U svijetu koji se promijenio mnogi su željeli da budu kriminalci. Vi ste odabrali da budete policajci i država je dužna da poštuje vaš izbor“, kazao je Danilović ovogodišnjim polaznicima Akademije.

Danilović je naveo da država ima obavezu da pomogne budućim policajcima.

„Pokazali ste da želite da budete među najboljima, birajući stranu koja je opasna po život i dobra za obraz države“, rekao je Danilović.

Prema njegovim riječima, budući policajci imaće cijelog života manje novca od onih protiv kojih se budu borili.

„Imaćete manje novca nego što zaslužujete, ali čast i slava mogu pripasti vama, ukoliko budete radili onako kako se od vas očekuje“, kazao je Danilović.

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović rekao je da je obrazovanje policijskih službenika, u okviru osnovnog programa za zanimanje policijac i njihova dalja edukacija, jedan od prioretita u procesu reforme policijske organizacije i da se temelji na usvajanju adekvatnih standarda iz oblasti bezbjednosti.

Kako je kazao, to je preduslov za efikasno djelovanje policije i realizaciju nadležnosti koji su utvrđeni Ustavom i zakonom.

Stojanović je poručio budućim policijacima da se od njih očekuje da svakodnevnim zalaganjem i predanošču na svojim radnim mjestima štite i služe građanima, kao i da promovišu doktrinu policijskog rada i njenu humanu dimenziju, jačaju povjerenje građana u policiju i pravnu državu.

„Očekuje se da, istovremeno, budete pouzdani zastupnici slobode i sigurnosti i građana“, dodao je Stojanović.

Na svečanosti su uručene diplome polaznicima ovogodišnje generacije Akademije, kao i nagrade učenicima koji su postigli najbolje rezultate – Marko Durutoviću, Lazaru Cakoviću i Martinu Miniću.

Bonus video: