SVAKE GODINE ISTA PRIČA

Pronađeni češki turisti, Služba zaštite: Ne krećite u planinu bez vodiča

U potrazi su učestvovali dežurni tim Službe zaštite i grupa lovaca i mještana, koja je i ostvarila kontakt sa uplašenim turistima
76 pregleda 0 komentar(a)
Stari Bar, Foto: Anto Baković
Stari Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.07.2016. 07:18h

Dvoje stranih turista, čiji je nestanak u brdima iznad Bartule prijavljen Službi zaštite i spasavanja sinoć oko 21 sati, pronađeni su nepovrijeđeni jutros nešto prije 1.00 sat.

Načelnik SLužbe Velizar Čađenović kazao je "Vijestima" da su u potrazi učestvovali dežurni tim Službe zaštite i grupa lovaca i mještana, koja je i ostvarila kontakt sa uplašenim turistima.

"Ljudi kod kojih su dvoje Čeha bili smješteni sami su se organizovali, okupili jednu grupu lovaca i pošli u potragu za turistima sa donje strane, dok je naša grupa išla sa gornje strane brda. Tako su, dozivajući ih, uspjeli da ih pronađu nešto prije 1.00 sat", rekao je Čađenović.

On je apelova da se posveti više pažnje i brige ovakvim situacijama i od strane turista i onih koji ih šalju da planinare po nepristupačnim terenima.

"Svako ljeto nam se dešavaju ovakve situacije, jer turisti potpuno nepripremljeni i bez vodiča, što je nezamislivo, odlaze u planinu. Kako vide da počinje noć, uznemire se, počnu da traže prečice do Bara i tada se, po pravilu, izgube u vrletima Rumije i Lisinja", rekao je Čađenović.

Preporučujemo za Vas