U Kolašinu sezona počinje u subotu: Smještaj izdaju na divlje, taksu većina ne plaća

U Kolašinu sezona počinje 22. decembra, najavljeno dosta novina, ali konstatovan i stari problem sa onima koji nude smještaj, od kojih je polovina neregistrovana
751 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka uoči sezone, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jučerašnjeg sastanka uoči sezone, Foto: Dragana Šćepanović

Zimska turistička sezona u Kolašinu biće otvorena 22. decembra bogatim zabavnim programom na Ski centru Kolašin 1450, a u poslijepodnevnim satima na gradskom trgu predstaviće niz novina u ponudi i komunalnom uređenju grada.

Najveći problem, rečeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika turističke privrede i lokalnih vlasti, je to što i dalje polovina onih koji nude smještaj nisu registrovani, a i većina registrovanih ne plaća redovno taksu.

Najavljeno je da će prvi put ove godine turisti i Kolašinci imati i stazu za nordijsko skijanje, dugu 1,5 kilometara, sa obezbijeđenim instruktorima i mogućnošću iznajmljivanja opreme u dva najveća kolašinska hotela “Bjanka” i “Šeraton”. Staza je u sportskoj zoni na samo par stotina metara od centra grada.

“Poslije više godina, do sredine februara, a moguće i duže, biće organizovan prevoz autobusima od grada do Ski centra Kolašin 1450 i Kolašin 1600 i natrag. Cijena promotivne karte je euro u jednom pravcu. Do kraja mjeseca, a možda i ranije, biće pokrenut i turistički sajt Kolašina, jedan od najmodernijih u državi“, kazao je direktor Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović.

Prema riječima direktora TO veliki problem kolašinske turističke privrede, ali i poslovanja te organizacije je nelojalna konkurencija. Kako je rekao, preko 150 Kolašinca reklamira svoje smještajne kapacitete, a tek polovina njih su registrovani.

Više od 150 Kolašinaca reklamira svoje smještajne kapacitete, a tek polovina njih su registrovani. Od te polovine jedva 30 odsto redovno uplaćuju boravišnu taksu. Ima renomiranih objekata u gradu, koji godinama nijesu dali ni euro po tom osnovu

“Od te polovine jedva 30 odsto redovno uplaćuju boravišnu taksu. Ima renomiranih objekata u gradu, koji godinama nijesu dali ni euro po tom osnovu. Boravišna taksa je osnovni prihod TO, a ažurnija naplata omogućila bi bolje poslovanje organizacije i kvalitetniju promociju turističke ponude”, rekao je on.

Iz lokalne uprave najavili su da će novom sistematizacijom biti predviđeno i mjesto turističkog inspektora, od kojeg očekuju da poboljša prihode po osnovu boravišne takse.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Milivoja Bulatovića održavanju ulica tokom zimskog perioda poklanja se velika pažnja, a u narednom periodu planirano je i čišćenje trotoara, što do sada nije praktikovano.

Uvedene su novine kojima je, tvrdi Bulatović, postignuto redovnije odvoženje smeća, a na gradskoj rasvjeti zamijenjeno je oko 200 sijalica, dok se pregovara sa potencijalnim izvođačima radova postavljanje led rasvjete.

“Veliki problem Kolašina su divlje deponije, to jest odlaganje habastog otpada pored kontejnera. Na putu smo i taj problem da riješimo. Uskoro će biti organizaovan, redovno, i za svaku ulicu posebno, odovoženje te vrste smeća, a građani će o terminima biti naknadno obaviješteni”, najavio je Bulatović.

Na sastanku je konstatovano da su problemi Kolašina vodosnabdijevanje, kao i kanalizaciona mreža. Rješavanju tih krupnih problema, najavio je predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović, biće posvećena značajna pažnja, a očekuje se i pomoć države.

Bonus video: