Studentsko vijeće PMF-a: Nezadovoljni smo izglasanim modelom studija

"Koliko će novi sistem iziskivati vremena da jedan dobro potkovan srednjoškolac, potom i student našeg fakulteta, završi tri, ili tek pet godina, pri ovako definisanim kurikulumima, uz obavezu da se na kraju toga postara za svoj poslovni ambijent i životne prihode"
117 pregleda 5 komentar(a)
PMF, Foto: Arhiva Vijesti
PMF, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.07.2016. 14:47h

Povodom odluke o usvajanju jedinstvene reformisane strukture studija Univerziteta Crne Gore kao integrisanog, koja je u četvrtak donešena od strane Senata, Studentsko vijeće Prirodno – matematičkog fakulteta juče je u toku dana je organizovalo informativni skup u prostorijama istog.

"Tom prilikom, studente smo hronološki upoznali sa dešavanjima na našem fakultetu u procesu reformi, kao i bitnim objektivnim i činjeničnim informacijama sa tim u vezi. Navedeno se odnosi na period započet studentskom anketom, koja je održana na početku ovog procesa, zaključno sa najskorijim relevantnim činom – donošenjem pomenute odluke. Studenti su još jednom upoznati sa prednostima i nedostacima oba modela studiranja, uticajem novonastale odluke na buduće i postojeće studente našeg fakulteta, kao i sa brojnim drugim korisnim infromacijama vezanim za novonastala dešavanja" saopšteno je iz Studentskog vijeća PMF-a.

Oni su naveli da su studenti epicentar akademskog svijeta, i da su imali potrebu da još juče zakažu tu vrstu skupa, što su kako navode u vrlo kratkom vremenu i učinili. Iz vijeća su naglasili da se usaglašeni stav studentskog vijeća i svih studenata koji su juče prisustvovali skupu svodi na nezadovoljstvo donešenim odlukama i izglasanim sistemom.

"Nezadovoljstvo se odnosi i na način izglasavanja pomenutog modela studija, koji je, po mišljenju radnog tima Univerziteta Crne Gore, najbolji za naš fakultet i njegove studente, a koji podrazumijeva sistem studiranja po modelu 3 + 2 + 3. Treba podvući da ovaj model nije izašao kao prijedlog našeg nastavničkog vijeća. Nastavničko vijeće PMF-a imalo je dručacije mišljenje. Za model 4+1+3 za koji smo mi kao studenti glasali na sjednici vijeća,kao i većina našeg kompletnog vijeća, glasalo se na Senatu,i to nakon što je već izglasana cjelokupna reformisana struktura po modelu 3+2+3, pa je i samo glasanje bilo unaprijed besmisleno i jasnog rezultata" navodi se u saopštenju.

Oni su skrenuli pažnju, da su paralelno sa redovnom studentskom anketom za zimski semestar tekuće godine, početkom decembra 2015. godine, napravili i kratko izjašnjavanje studenata povodom dolazeće reforme modela studiranja.

"U toj anonimnoj anketi, bila su jasno definisana oba modela, sa njihovim prednostima i nedostacima, koristeći se podacima sa foruma koji je neposredno prije toga organizovao Univerzitet Crne Gore, na čelu sa rektorkom. Na toj anketi izjasnilo se više od 140 studenata, a rezultati su bili sljedeći : za sistem 4 + 1 + 3 izjasnila su se 102 studenta, dok su se za sistem 3 + 2 + 3 izjasnila 43 studenta. Još u ovom momentu jasno je bilo kakvog su stava studenti koji studiraju naš fakultet, i upravo su se među studentima koji su zaokružili drugu opciju (3 + 2 + 3) našli oni koji pohađaju jedine smjerove čija je trogodišnja diploma prepoznata na tržištu rada, smjerovi Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije, što je, priznajemo, za njih logična odluka" istakli su iz Studentskog vijeća.

Studenti PMF-a, kako dalje navode iz vijeća, nisu zadovoljni izglasanim modelom prvenstveno, jer je kako kažu opšte poznato koliko je teško i zahtijevno studirati njihov fakultet, što kako navode potvrđuje podatak da je njihovom studentu, u prosjeku, potrebno sedam godina za postizanje četvorogodišnje diplome.

"Na drugom mjestu, pitamo se koliko je realna priča o kompletnim promjenama zakona o radu, zapošljavanju, zatim prilagođavanju novog sistema studiranja tržištu rada i njegovim potrebama, kao i mnogih drugih promjena koje je nužno sprovesti da bi se ovaj sistem pokazao kao funkcionalan, kvalitetan i sa dobrim ishodima učenja, čemu radni tim Univerziteta i teži. Tu je i pitanje, koliko će novi sistem iziskivati vremena da jedan dobro potkovan srednjoškolac, potom i student našeg fakulteta, završi tri, ili tek pet godina, pri ovako definisanim kurikulumima, uz obavezu da se na kraju toga postara za svoj poslovni ambijent i životne prihode. Posljedica ovoga, ujedno i naša nova nedoumica je, kako će se pothranjivati velika potražnja za kadrom koji školuje naš fakultet, pogotovo jer smo svjesni da i danas na zavodu za zapošljavanje ima najviše oglašenih radnih mjesta za profesore matematike kao i fizike. Sve ovo navodimo sa velikim čuđenjem,znajući da Univerzitet Crne Gore teži integraciji, jedinstvenom sistemu,a opet postoje fakulteti koji su “regulisani profesijama”, i samim tim odstupaju od modela 3+2+3. Ukratko,ne vidimo zašto se i mi ne bismo našli tu sa svojim optimalnim sistemom studiranja" naglasili su iz Studentskog vijeća.

Oni su istakli da vjeruju da djelovanje Univerztiteta treba da ide u prilog primjeru poštovanja pravila, a da njihovu sumnju hrani i najavljeno otvaranje novog fakulteta na Univerzitetu Donja Gorica, čiji je nastavni plan kako navode gotovo identičan njihovom, i to po modelu 4 + 1, uz okolnost da se to odvija upravo u ovom trenutku donošenja reformi.

"Navođenjem ovog stava, ne želimo pothraniti ideju o mogućoj političkoj pozadini, za šta nismo niti zainteresovani, niti kompetenti, već apelujemo na Ministarstvo prosvjete da prilikom akreditacije ovog i sličnih fakulteta pomno razmisli, prije nego odobri iste. Sve ovo navodimo sa vjerovanjem u ostvarivanje zacrtanog od strane uprave Univerziteta Crne Gore, a to su master studije u novom modelu studiranja predviđene budžetom, i to svim studentima koji ih i upišu. No, imajući u vidu to da će do prve generacije koja će upisati master studije proći više od četiri godine, što predstavlja duži vremenski period, unaprijed stvara našu nesigurnost povodom njihovog ostvarivanja. S nadom da ćemo ovim makar djelimično probuditi svijest među širom studentskom populacijom, a ujedno davajući čvrstu podršku svojim profesorima koji se istrajno bore za bolji sistem studiranja za svoje studente" zaključili su iz Studentskog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta.

Bonus video: