Ozon: Počelo ograđivanje Trga Slobode i pored peticije građana

Iz tog pokreta su pozvali lokalnu samoupravu Opštine Nikšić da ispoštuje Ustavom i nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, garantovano pravo građana i uključi zainteresovanu javnost u proces donošenja odluka
59 pregleda 7 komentar(a)
Rekonstrukcija Trga slobode, Foto: Facebook
Rekonstrukcija Trga slobode, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.07.2016. 13:46h

Za projekat rekonstrukcije Trga Slobode u Nikšiću nije bilo javnog poziva za najbolje idejno rješenje, nije prošao javnu raspravu, niti je sprovedena obavezna procedura procjene uticaja na životnu sredinu, saopštili su iz Ekološkog pokreta Ozon.

Oni, kako su poručili, protestuju zbog započinjanja pripremnih radova za realizaciju kontroverznog projekta rekonstrukcije Trga Slobode.

Iz tog pokreta su pozvali lokalnu samoupravu Opštine Nikšić da ispoštuje Ustavom i nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, garantovano pravo građana i uključi zainteresovanu javnost u proces donošenja odluka.

„Imajući u vidu da smo putem peticije prikupili preko 1,2 hiljada potpisa građana koji se protive ovom spornom projektu, koji podrazumijeva i ukljanjanje višedecenijskih drvoreda lipa, simbola našeg grada, sa Trga Slobode, i da svi komentari koje smo dobili u direktnoj komunikaciji sa građanima ukazuju na ignorantski, bahati i nedopustivo netransparentan odnos lokalne uprave kada je budućnost ovog prostora u pitanju“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ozona su naveli da su i radovi na postavljanju ograde počeli netransparentno, tokom vikenda, bez informativne table o kakvom je projektu riječ, ko je izvođač radova i da li postoje građevinska i druge potrebne dozvole, što, kako smatraju, dodatno iritira javnost i ukazuje na nespremnost za argumentovani dijalog.

Iz tog razloga su, kako poručuju, u obavezi bili da iniciraju inspekcijski nadzor Komunalne policije kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Ozon će, kako su saopštili, u ponedjeljak predati lokalnoj upravi peticiju sa potpisima građana i organizovati adekvatnu akciju sa ciljem animiranja javnosti da koristi svoja garantovana prava na učešće u procesu donošenja koje se tiču životne sredine.

"Nećemo olako dozvoliti da devastacija Trga Slobode i javno pogubljenje višedecenijskih lipa, bez prava na suđenje, bude nastavak pokušaja ubijanja građanske slobode u gradu koji ima slobodarsku tradiciju", istakli su iz Ozona

Bonus video: