Amfilohije: Doniraću svoje organe

Mitropolit SPC je dodao to neće biti prvi put da je neki vladika zavještao organe, navodeći da je to učinio i vladika Lavrentije.
184 pregleda 110 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Vesko Belojević
Amfilohije, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.07.2016. 09:16h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je za Antenu M da je Zakon o zavještanju organa najbolji do sada usvojen u Skupštini, i javno poručio da će donirati svoje organe. ''Čuo sam za Zakon koji je usvojen u Skupštini Crne Gore o, kako ja volim da kažem, darivanju organa, i o zavještanju onih koji su spremni da se usaglase sa tim Zakonom, da dozvole da nakon njihovog upokojenja na propisan način daruju svoje organe za zdravlje i za život drugih. Ima i drugih dobrih zakona koje donosi naša Skupština, ali moram da kažem da je to jedan od najboljih zakona koji je donijela Skupština Crne Gore'', kazao je Amfilohije. Kako je kazao za Antenu M, Zakon je u duhu izvornog jevanđeljskih pravila, mišljenja i življenja. Jevanđelje se, dodaje, zasniva ne samo na onome koji, ne samo što je darovao neki svoj organ ili svoju riječ, nego koji je darovao sebe za život svijeta bez ostatka.

"Na tom darivanju Hristovom počiva hrišćanska crkva kroz vjekove'', poručio je Amfilohije. ''Odmah ću da vam kažem da Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zavještava svoje organe, ako nekom budu potrebni njegovi ostarali organi. Može mirne duše da, i moj neki organ uzme, da i od Mitropolita crnogorsko-primorskog ima neke vajde'', rekao je mitropolit. Amfilohije je dodao to neće biti prvi put da je neki vladika zavještao organe, navodeći da je to učinio i vladika Lavrentije.

Bonus video: