Miševi pojeli sporne recepte

Bez recepata se ne može opovrgnuti, ali ni potvrditi sumnja u zloupotrebe, kažu kontrolori
120 pregleda 13 komentar(a)
Apoteka, miš
Apoteka, miš
Ažurirano: 02.07.2016. 06:46h

Ručno pisani recepti, realizovani lani pod čudnim okolnostima, nijesu pronađeni tokom vanredne kontrole Fonda za zdravstveno osiguranje, a nije isključeno da su dio pojeli miševi.

U dokumentaciji Fonda piše da je pronađen samo jedan od ukupno 61 spornog recepta, pa će sumnje o navodnoj trgovini ljekova na crno u državnim apotekama, po svemu sudeći, ostati mrtvo slovo na papiru.

“Pet recepata se ne nalazi na dnevnim specifikacijama, tako da je ukupan broj nedostavljenih, a realizovanih recepata 56”, stoji u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid. Konstatuje se da je jedan recept pronađen u jednoj od tri državne apoteke koje su kontrolisane.

Zbog toga, kako tvrde kontrolori Fonda, ne mogu se opovrgnuti, ali ni potvrditi navodi o zloupotrebama recepata, jer se jedino uvidom u “ručno” propisan recept može utvrditi ko ga je propisao, za koji lijek i da li je uopšte i izdat.

Prema dokumentaciji Fonda, u apoteci “Podgorica” u Ulici slobode, koja je kontrolisana, rečeno je da je dio recepata i specifikacija uništen, jer “imaju problem sa glodarima”.

“Vijesti” su u februaru ove godine objavile da je Fond pokrenuo istragu, zbog sumnji da su prepravljani recepti građana, a potom ljekovi prodavani “na crno”.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić u novembru prošle godine obavijestio je Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova, pozvavši se na dokumentaciju koju su priložile izabrane ljekarke za odrasle.

“U elektronskim kartonima većeg broja naših pacijenata, obično starijih osoba i hroničnih bolesnika, u rubrici o terapiji vidi se da su im u apoteci izdati brojni (obično skupi) ljekovi koje im ni nismo propisivale niti u elektronskoj, niti u papirnoj formi. Neki od tih izdatih recepata navodno su propisani u dane kad čak i nemamo evidenciju o posjeti pacijenata, kao i za dijagnoze koje nisu upisane kod istih pacijenata”, napisao je on u dopisu.

Riječ je o više od 50 pacijenata, od kojih su neki navodno tvrdili da ljekove nijesu ni tražili, ni dobijali u državnim apotekama.

U izvještaju iz marta piše da je kontrola apoteke “Podgorica” počela 11. februara i da je ubrzo prekinuta, nakon “telefonskog razgovora” upravnice Mirjane Dragnić i direktora “Montefarma” Radomana Dragaša.

Narednog dana, Dragnićeva je obavijestila kontrolore da imaju problem sa glodarima i da je dio recepata i specifikacija uništen, o čemu im je priložila službenu zabilješku.

Kontrola je pokazala da traženi recepti nijesu pripremljeni u skladu sa ugovorom, kao i da im nije dostavljen na uvid dio recepata koji je predmet kontrole.

Dokument pokazuje da u apoteci “Kruševac” nijesu pronašli dva recepta sa spiska ljekarki, ali i da nedostaju i na dnevnim specifikacijama.

U izvještaju piše i da je u apoteci “Morača” pronađen jedan od spornih recepata, koji je ispravan “u dijelu da je lijek koji je propisan i izdat”.

Međutim, nečitko je popunjen identifikacioni podatak o osiguraniku, nečitak je broj knjižice i ne postoje podaci o broju propisanih kutija lijeka, pa kao takav “nije trebalo da bude izdat”.

Fond je preporučio “Montefarmu” da se pridržava ugovornih obaveza i da su u obavezi da prije izdavanja lijeka pregledaju ispravnost recepata, a potom ga zapakuju po datumu izdavanja... U izjašnjenju Dragaša, između ostalog, stoji da se, na zamolnicu Fonda zbog nedovoljnog prostora za arhiviranje, recepti čuvaju u Montefarmu, ali i da je, s obzirom na broj izdatih recepata u tri apoteke, mogućnost permutacije pri slaganju recepata velika.

Dragaš je bivšem direktoru Fonda Kenanu Hrapoviću odgovorio i da, iako insistira na poštovanju ugovora, isti nije potpisan 2014. godine, a da za ovu godinu još nije zaključen.

Fali recepata za oko 6.218 eura

U izvještaju Fonda, koji su sačinile Sanja Simović, Snežana Malović i Ljubica Mićunović, piše da su u tri apoteke pronađena 1903 ručno pisana recepta.

Navode da su preuzeli 1.087 i da je vrijednost nedostajućih “ručno” pisanih recepata oko 6.218 eura. Konstatuje se da je Fond u više navrata tražio urgencijom od Montefarma nedostajuće recepte kako bi se izvršila kontrola, ali da nijesu dostavili nikakav odgovor. U dokumentu piše da su svi nedostajući recepti fakturisani Fondu.

Sagovornik “Vijesti”, koji je dobro upućen u proceduru propisivanja ljekova, tvrdi da se recepti “ručno” pišu u trenucima kada iz razloga tehničke prirode, ili zbog nestanka struje, nije moguće izdati elektronski recept. Takve situacije, tvrdi on, su izuzetno rijetke, pa se elektronski recepti “izdaju i u svim seoskim ambulantama”.

Bonus video: