Roming od danas još jeftiniji: Cijene niže iako je pala odluka EKIP-a

I pored toga što je presudom suda poništena odluka Agencije, operateri javnih mobilnih komunikacionih usluga iz Crne Gore zadržali su cijene tih usluga u romingu, na koje ih je obavezala Agencija, iz čega proizilazi zaključak da je sniženje cijena u romingu nadomješteno povećanjem obima saobraćaja, pa, što se tiče operatera, nema negativnog efekta”, odgovoreno je “Vijestima” iz EKIP-a
80 pregleda 7 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.07.2016. 05:51h

Cijene rominga u državama regiona biće još niže od danas, iako je Upravni sud poništio odluku Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

To su saopštili iz EKIP-a, istakavši da se neće žaliti, jer operateri nijesu povećavali prošlogodišnje cijene usluga rominga nakon sudske odluke.

“I pored toga što je presudom suda poništena odluka Agencije, operateri javnih mobilnih komunikacionih usluga iz Crne Gore zadržali su cijene tih usluga u romingu, na koje ih je obavezala Agencija, iz čega proizilazi zaključak da je sniženje cijena u romingu nadomješteno povećanjem obima saobraćaja, pa, što se tiče operatera, nema negativnog efekta”, odgovoreno je “Vijestima” iz EKIP-a.

Saopštili su da nemaju pravo da vode dalji postupak u vezi donijete presude, kojom je poništena njihova odluka o snižavanju cijena rominga u zemljama potpisnicama sporazuma o dobrovoljnoj korekciji cijena.

Navode da očekuju da Skupština usvoji predložene izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama, “čime bi se stekli zakonski uslovi za donošenje ponovne odluke EKIP-a i primijene cijena roming usluga i u drugom koraku, koji, shodno poništenoj odluci regulatora, treba da otpočne sa 30. junom”.

“Naime, resorno ministarstvo je obavijestilo Agenciju da će, s obzirom na presudu Upravnog suda, maksimalno ubrzati procedure usaglašavanja izmjena i dopuna Zakona o elektronskim komunikacijama”.

Cijene niže 20-ak odsto

Direktor EKIP-a Zoran Sekulić kazao je da će cijene usluga rominga u zemljama regiona od 1. jula biti niže u prosjeku 20 odsto.

On je portalu “MNE Magazin” pojasnio da je to predviđeno drugom fazom sporazuma Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH, potpisanom u septembru 2014. Tako će odlazni pozivi u romingu koštati 0,24 eura, umjesto sadašnjih 0,29, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa osam na sedam centi. Slanje SMS-a, umjesto trenutnih devet, koštaće šest centi. Najviše će pojeftiniti korištenje Interneta - sa 70 na 45 centi po megabitu.

Bonus video: