Herceg Novi: Radiće studiju za čistiju Opačicu

Izvorište se nalazi u Kućanskom polju koje je u velikoj mjeri pretvoreno u građevinsko zemljište
361 pregleda 0 komentar(a)
Kutsko polje, Foto: Slavica Kosić
Kutsko polje, Foto: Slavica Kosić

Kanalizaciona mreža od Džorovog mosta do glavnog kanalizacionog kolektora u Herceg Novom biće izgrađena u narednoj godini, čime će se povećati stepen zaštite najznačajnijeg izvorišta Opačica, ali je za sveobuhvatno rješavanje problema zagađenja Opačice od fekalnih i upotrijebljenih voda iz domaćinstava, uz izgradnju sabirnog kolektora, potrebno je uraditi i Studiju sanitarne zaštite, naveli su iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (PVK).

Opačica se nalazi u Kućanskom polju koje je u velikoj mjeri pretvoreno u građevinsko zemljište, ali se stanovnici još bave poljoprivredom. Nerijetko se zemljištu dodaju vještački preparati za poboljšanje rasta ili prinosa. Dispozicija otpadnih voda iz domaćinstava i staja nije regulisana na valjan način, pa one direktno odlaze u zemlju I ugrožavaju podzemne vodotoke.

Iz PVK navode da je prije izrade Studije potrebno popisati septičke jame sa njihovim karakteristikama.

“Studija sanitarne zaštite Opačice morala je da bude urađena u okviru Studije snabdijevanja vodom Opštine, kao prethodnog dokumenta iz koga su rađena rješenja za Prostorni plan, što tada nije urađeno”, ističu u PVK-u.

Nakon toga, prema mišljenju stručnjaka iz PVK-a, potrebno je odrediti tri zone zaštite i takozvanu veliku hemijsku analizu, koja podrazumijeva listu hemijskih parametara, na osnovu čega će se zaključiti koji su sve zagađivači podzemne akumulacije.

Iz PVK-a ističu da je Opačica dio sistema snabdijevanja Herceg Novog i da se redovno rade hemijske analize uzoraka njene sirove vode, a nakon hlorisanja i vode koja odlazi u system, koja je poptupno bezbjedna za potrošače.

Bonus video: