Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju nova oprema za prognoziranje meteoroloških prilika

Iz FORS-a su kazali da će nova oprema za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu, vrijedna 19.300 eura, doprinijeti bržem i efikasnijem prognoziranju meteoroloških i hidroloških prilika na teritoriji Crne Gore
231 pregleda 0 komentar(a)
Oprema za prognoziranje meteoroloških prilika, Foto: FORS Montenegro
Oprema za prognoziranje meteoroloških prilika, Foto: FORS Montenegro

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore dobio je novu opremu za prognoziranje meteoroloških prilika, u sklopu projekta "Nepogode ne poznaju granice", saopšteno je iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS).

Kako se navodi, projekat "Nepogode ne poznaju granice" sprovode FORS i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz FORS-a su kazali da će nova oprema za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu, vrijedna 19.300 eura, doprinijeti bržem i efikasnijem prognoziranju meteoroloških i hidroloških prilika na teritoriji Crne Gore.

Oprema će, kako su naveli, unaprijediti sistem rane najave o potencijalnim događanjima prirodnih nepogoda meteorološkog i hidrološkog porijekla.

"Efikasno funkcionisanje meteorološke i hidrološke mreže na teritoriji Crne Gore i blagovremeno obavještavanje nadležnih organa o mogućnosti nastanka meteoroloških i hidroloških nepogoda velikih razmjera, omogućava da sistem zaštite i spašavanja bude u stanju pripravnosti za pružanje brzog i adekvatnog odgovora, koji doprinosi smanjenju rizika od katastrofa i njihovih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Iz FORS-a su rekli da je cilj projekta "Nepogode ne poznaju granice" jačanje kapaciteta institucija i službi, koje se bave zaštitom i spasavanjem za smanjenje rizika od katastrofa.

Akcenat je, kako su dodali, na zaštiti od poplava i informisanju stanovništva o rizicima od poplava.

"Dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 17. aprila, a koji se realizuje u partnerstvu sa Prefekturom Skadar, uključuje nabavku opreme za zaštitu od poplava, treninge za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem i upravljanjem u vanrednim situacijama“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz FORS-a, projekat uključuje i prekogranične pokazne vježbe, ažuriranje baze podataka poplava u regionu Skadarskog jezera, seminar o modelima dobre prakse, kada je u pitanju zaštita od poplava i kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spasavanja.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u Podgorici, Baru i Ulcinju, a u Albaniji u regionu Skadra.

Projekat finansira Evropska unija (EU) u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija.

Bonus video: