MUP neće baš sve šaptati ANB-u?

Danilović nije precizirao na šta bi se te izmjene odnosile, kaže da će predložiti aneks kako bi se otklonile eventualne nezakonitosti
67 pregleda 20 komentar(a)
Goran Danilović
Goran Danilović
Ažurirano: 26.06.2016. 06:35h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će predložiti izmjenu Sporazuma između Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i MUP-a, po kojem je ANB-u od februara 2014. omogućen pristup svim evidencijama i registrima MUP-a.

On je “Vijestima” kazao da je Sporazum predmet njegove “pažnje i razmatranja, posebno u dijelu usaglašenosti” sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonom o ANB-u.

“Nakon stručnih konsultacija, koje su u toku i mog zahtjeva da se dostavi stručno mišljenje i kontaktiraju nadležni u ANB-u, izvjesno je da ću, u najmanju ruku, predložiti aneks Sporazuma, kako bi sve eventualne neusklađenosti sa pomenutim zakonima bile otklonjene“, rekao je Danilović, odgovarajući na pitanje da li će tražiti poništenje Sporazuma, odnosno da li će to pitanje pokrenuti na Vladi.

Danilović nije precizirao na šta bi se te izmjene odnosile. Iz njegovog resora je, međutim, stigao i odgovor da je tajna koliko je bilo zahtjeva ANB-a za uvid u podatke građana u registrima MUP-a.

Pozivajući se na Zakon o ANB-u, saopštili su da te podatke treba tražiti od ANB-a.

“Propisano je (Zakonom): 'Zahtjev Agencije za pristup podacima iz registara i zbirki podataka... odnosno za njihovo dostavljanje, predstavlja tajni podatak, a njegova tajnost određuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka”.

Prema Sporazumu, ANB ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima koji se nalaze u elektronskoj bazi MUP-a. Sporazum kojim su im takva prava data proglašen je tajnim.

Zbog toga su iz MANS-a podnijeli tužbu protiv MUP-a i ANB-a, tražeći da se Sporazum proglasi ništavim.

Država, međutim, ne vidi ništa sporno u tome i navodi da je tužbeni zahtjev neosnovan. U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, i Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je Sporazumom službenicima ANB-a omogućeno da, po sopstvenoj procjeni, pristupaju i preuzimaju podatke i informacije o građanima, koji se odnose na državljanstvo, lične karte, prebivalište i vođenje registra prebivališta, birački spisak, jedinstveni matični broj, lično ime, matične registre, evidenciju vozila...

U tužbi se dodaje i da način na koji službenici ANB-a pristupaju ličnim podacima građana ne smije ostati tajan, jer je riječ o proceduri koja mora obezbijediti minimum zaštite od zloupotreba. Navode da je sporazum suprotan Ustavu i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i da je sud pravosnažno proglasio ništavim sporazum između Uprave policije i Mtela, koji je tajno i neograničeno omogućavao policiji da prikuplja lične podatke građana.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rašo Simović najavio je na prethodnom ročištu da će od ANB-a tražiti da dostave Sporazuma, jer su u MUP-u rekli da ga oni ne mogu dostaviti zbog obaveze čuvanja tajne.

Načelnica Odjeljenja za zaštitu ličnih podataka u MUP-u Zora Čizmović na suđenju je navela da su za zaključivanje Sporazuma dobili saglasnost od Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) i Direkcije za tajne podatke. Ona je tada rekla i da bi ANB dobio informaciju sa računara MUP-a, njihov elektronski zahtjev mora da sadrži objašnjenje zbog čega im ti podaci trebaju.

Dodala je i da, ukoliko građanina interesuje da li je ANB koristio njihove podatke, tu informaciju mogu dobiti u MUP-u, ukoliko ANB nije ograničila takvu informaciju.

AZLP ne kontroliše ANB, kažu da to niko ne traži od njih

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka “Vijestima” su saopštili da nijesu kontrolisali da li se podaci koje ANB uzima od MUP-a koriste u tražene svrhe, jer to niko od njih nije tražio.

“AZLP nije dobijala Inicijative za kontrolu korišćenja podataka prema Sporazumu između MUP-a i ANB-a, te nije vršila predmetni nadzor”.

Iz Agencije nijesu odgovorili da li će ubuduće kontrolisati u koje svrhe se koriste ti podaci.

Čizmovićeva je na suđenju rekla da MUP nije nadležan da kontroliše da li je traženi podatak iskorišćen u svrhe za koje je tražen, već da je to u nadležnosti Agencije.

Iz Agencije su dodali da su, u toke prošle godine, na zahtjev ANB-a, dali saglasnost i na Predlog Sporazuma o saradnji Ministarstva pravde i ANB-a, radi pristupa elektronskoj bazi podataka kaznenih i prekršajnih evidencija, te saglasnost na Predlog Sporazuma o saradnji Ministarstva finansija i ANB-a, radi pristupa elektronskoj bazi podataka Uprave za nekretnine.

Bonus video: