Prosjaci preplavili Budvu: Policija juri organizatore

Na ulicima i plažama svakodnevno se mogu vidjeti desetine djece, žena, invalida... koji su ispruženom rukom dočekuju i ispraćaju turiste
136 pregleda 0 komentar(a)
prosjaci Budva, Foto: Vuk Lajović
prosjaci Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.06.2016. 07:23h

Problem prosjačenja u Budvi kulminirao je prethodnih desetak dana - grad je preplavljen osobama koji traže milostinju, neki i agresivno uznemiravajući mještane i turiste.

Iz budvanske policije saopštili su da su započeli akciju suzbijanja prosjačenja.

“Vijestima” je rečeno da je prije nekoliko večeri organizovana potjera za četiri osobe, za koje inspektori vjeruju da su organizatori prosjačenja.

Na ulicima i plažama svakodnevno se mogu vidjeti desetine djece, žena, invalida... koji su ispruženom rukom dočekuju i ispraćaju turiste.

Najbrojniji su, međutim, na nekoliko punktova - iza nekadašnje pošte preko puta zgrade Zeta filma i nadomak Starog grada.

Policija vjeruje da su to zborna mjesta, odakle predveče kreću u lov sa tačnim instrukcijama ko će koju lokaciju u gradu da “pokrije”...

Brojni ugostitelji i turistički radnici pozvali su nadležne da što prije reaguju i spase turiste od ružnih slika sa budvanskih ulica, ali i mogućih incidenata.

U policiji tvrde da su nekoiliko maloljetnika koje su uhvatili u prosjačenju predali nadležnim državnim ustanovama, ali da su se ovi nakon samo par dana ponovo bili na ulicama...

Ugostitelji već drugu godinu zaredom javno apeluju da se problem riješi.

“Situacija je gora nego lani... Kao i prošle godine, opet se ispred lokala u večernjim satima okupljaju prosjaci. Uvijek isti, agresivno od gostiju traže milostinju... nemoguće ih je odatle pomjeriti, i pored naše dobre namjere da pomognemo. Iznova svake noći, jedni te isti dolaze, bilo da je riječ o djeci ili ženama, što nedovosmisleno govori da nije riječ o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, već da je u pitanju organizovano prosjačenje”, piše u pismu dijela budvanskih ugostitelja.

Na isti problem ukazuju i vlasnici lokala brze hrane na šetalištu.

Tvrde da se “ne mogu odbraniti” od prosjaka, koji svojim ponašanjem tjeraju goste.

Iz policije su ponovili da intenzivno sprovode akciju suzbijanja prosjačenja na ulicama.

Oni su saopštili da su priveli nekoliko osoba, ali ne i tačan broj i mjesto odakle te osobe dolaze.

Kažu da postoji bojazan da nije riječ o prosjacima, već o organizovnoj grupi, koja se svake sezone vraća u metropolu turizma.

“Ti isti prosjaci su vjesnici turističke sezone. Sa prvim danima juna stižu i ostaju do kraja sezone u Budvi. Terase ugostiteljskih lokala su glavna meta, pa se vlasnici svakodnevno svađaju sa njima, kako bi ih spriječili da prilaze gostima”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Osim prosjaka, na ulicama je sve je više “proročica” i gatara, koje za novac predviđaju sudbinu.

Bonus video: