Berane: Vodu ispituju svakih pola sata

Iz ovog preduzeća građanima je u četvrtak preporučeno da vodu iz gradskog vodovoda upotrebljavaju samo u tehničke svrhe
1 komentar(a)
Vodovod, Berane, Foto: Tufik Softić
Vodovod, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 24.06.2016. 14:46h

Nadležne službe „Vodovoda i kanalizacije“ od uočavanja poremećaja kvaliteta vode u Beranama, svakih pola sata ispituju mutnoću i sadržaj slobodnog hlora u vodi u gradskom vodovodnom sistemu – saopšteno je iz JP Vodovod i kanalizacija Berane.

Iz ovog preduzeća građanima je u četvrtak preporučeno da vodu iz gradskog vodovoda upotrebljavaju samo u tehničke svrhe, odnosno da je ne koriste za piće.

„Naglašavamo da je sadržaj slobodnog hlora sve vrijeme bio 0,3 mg/litru i da je to količina koja garantuje mikrobiološku ispravnost a da je mutnoća u konstantnom padu. Uzorke vode radi kompletne analize uzeće Institu za javno zdravlje,a o rezultatima analize javnost će biti blagovremeno informisana“ – navodi se u saopštenju.

Dok voda s gradskog vodoizvorišta ne bude u potpunosti ispravna za upotrebu, JP Vodovod građanima je od danas obezbijedio cistijernu sa pijaćom vodom, koja je stacionirana ispred Stadiona malih sportova.

Iz JP Vodovod nade kako su odmah nakon što je uočena zamućenost obaviješteni sanitarna inspekcija, Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja – epidemiološka služba.

„U cilju utvrdjivanja uzroka zamućenosti konsultovani su eksperti iz ove oblasti koji su utvrdili da je obrušavanje zemlje u podzemnim vodotocima iz kojih se formira vodoizvorište „Merića vrelo“, mogući uzrok zamućenosti vode za piće u gradskom vodovodnom sistemu“ – zaključuje se u saopštenju beranskog vodovodnog preduzeća.

Bonus video: