Burić: Klima u Podgorici bliska klimi Sahare

Burić je kazao da bi Glavni grad trebalo i da izradi studiju izvodljivosti koja bi analizirala svaku varijantu kako da se sačuvamo od poplava
171 pregleda 26 komentar(a)
Vrućina, Foto: Boris Pejović
Vrućina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2016. 11:59h

Hidrogeolog Mihailo Burić savjetovao je gradsku vlast da u Podgorici posadi drveće gdje god ima slobodnog mjesta, jer će to pozitivno uticati da Glavni grad promijeni mikroklimu, amortizuje klimatske promjene i da se poboljša kvalitet vazduha “koji nije na zavidnom nivou”.

Burić je ocijenio da je klima u Podgorici, u ljetnjem periodu, veoma bliska klimi Sahare, te da su za glavni grad karakteristična dva osnovna ekstrema -suše i poplave.

“Ako hoćete nešto da uradite predlažem vam najjednostavniju i brzu metodu -zasadite drveće. Zasadite svuda gdje nije poljoprivredno zemljište, u urbanim područjima koja nijesu pokrivena infrastrukturnim ili stambenim objektima...”, kazao je Burić na okruglom stolu, na kome je prezentovan dokument Glavnog grada “Strategija adaptacije na klimatske promjene”.

On je predložio da Glavni grad uradi istraživanje o akumulaciji vode ispod Podgorice i mjerenje koliki je proticaj Mareze.

“Ispod Mareze ima desetine metara podzemne akumulacije...Ispod Zetske ravnice, ako probušite gornji sloj i glinu, dobićete vodu. To je još jedna akumulacija na koju Podgorica može da računa... Sve da se osuši, vi na toj velikoj dubini možete bušenjem da dobijete vodu”, kazao je Burić.

Burić je kazao da bi Glavni grad trebalo i da izradi studiju izvodljivosti koja bi analizirala svaku varijantu kako da se sačuvamo od poplava.

“Jer u ovom trenutku ne znamo šta treba da radimo”, kazao je Burić.

Direktor direktorata za klimatske promjene Srđan Mugoša je kazao da se Podgorica mora bazirati na obnavljanje prigradskih šuma, što, kako je ocijenio, može potrajati i do 20 godina.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević je predložio predstavnicima Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine da zaključke sastanka dostave gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću.

Bonus video: