Nova šansa za "vječite" studente

2932 pregleda 0 komentar(a)
Do juna 2020. da diplomiraju - Tehnički fakulteti UCG, Foto: Arhiva “Vijesti”
Do juna 2020. da diplomiraju - Tehnički fakulteti UCG, Foto: Arhiva “Vijesti”

Poslanici vladajuće koalicije žele da studentima po starom sistemu, odnosno onima koji su upisali studije prije primjene Bolonjske deklaracije, osiguraju još jedno produženje roka kako bi završili studije.

Sedam poslanika - Radule Novović, Jovanka Laličić i Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista, Boris Mugoša iz Socijaldemokrata, Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, Andrija Popović iz Liberalne partije i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative - predložili su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se pomjera ovaj rok za tri godine, odnosno do studijske 2020/2021. godine.

Po sadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju, taj rok je istekao sa ovom, 2018/2019. studijskom godinom.

“Naime, ukoliko se bude primjenjivala ova odredba zakona, postoji bojazan da bi veliki broj studenata izgubio status, te bio u neravnopravnom položaju u odnosu na druge kolege, uzimajući u obzir period prije i poslije početka primjene Bolonjske deklaracije u Cmoj Gori”, navodi se u obrazloženju sedam poslanika. Članom 9 predlaže se novi rok, odnosno da studenti koji su upisani na osnovnim, specijalistickim, magistarskim i doktorskim studijama prije stupanja na snagu ovog zakona, imaju pravo da završe studije prema studijskom programu koji je važio u vrijeme upisa, po zakonu po kojem su upisani, a najkasnije do kraja studijske 2020/2021, umjesto dosadašnjeg roka od tri godine od dana stupanja na snagu zakona. Ističe da se Ministarstvu prosvjete obratio Studentski parlament Univenziteta Cme Gore nakon zahtjeva od tih studenata.

“Kako je ovo pitanje od izuzetnog značaja i obuhvata veliki broj studenata, odlučili smo da predložimo ove izmjene i dopune Zakona, te omogućimo ovim studentima da nastave studiranje”, stoji u predlogu koje su dostupne na sjtu Skupštine, ali nije navedeno koliko je takvih studenata na državnom Univerzitetu. Iz Rektorata UCG nisu odgovorili “Vijestima” na pitanja koliko je studenata po starom sistemu i koliko koštaju njihove studije, s obzirom na to da je ljetos donijeta odluka da im se po prijavljenom ispitu naplati po 50 eura.

Takođe nisu odgovorili da li Studentski parlament UCG upoznao organe UCG da će tražiti još jedno prolongiranje kraja obaveza starih studenata i da li su oni saglasni sa tim.

Iz Ministarstva su “Vijestima” nezvanično pojasnili da se “u ravnopravan položaj moraju staviti studenti koji su upisali prije 1993. i oni koji su studije započeli 2003, kada je prvi put pilotiran bolonjski sistem obrazovanja”.

“Te 2003. studenti su mogli da biraju hoće li se školovati po starom ili bolonjskom sistemu”, kazali su iz prosvjetnog resora.

Bonus video: