Herceg Novi: Zajednički nastup zemalja regiona na udaljenim turističkim tržištima

Regionalna konferencija „Destinacija kao brend“organizovali su Crnogorsko turističko udruženje (CTU), Balkanska alijansa hotelskih asocijacija (BAHA) i Udruženja hotela i restoratera Srbije (HORES)
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2016. 06:37h

“Trendovi u međunarodnim kretanjima, aktivnosti konkurencije, kao i preporuke Evropske komisije za putovanja (ETC) sugerišu zajedničke nastupe zemalja koje su geografski bliske za udaljena tržišta”, kazao je ministar turizma Branimir Gvozdenović otvarajući sinoć u Herceg Novom regionalnu konferenciju “Destinacija kao brend”.

Gvozdenović je podsjetio da je Crnu Goru lani posjetilo 1,713 miliona turista, što u odnosu do sada rekordnu 1987. godinu predstavlja rast od blizu 34 odsto.

On je istakao da bi naša zemlje do 2020. godine trebalo da postane mediteranska destinacija sa raznolikom ponudom tokom cijele godine.

“Kako bi ovo uradili, razvijamo odgovarajuće luksuzne turističke proizvode i fokusirani samo na privlačenje stranih investitora, sa resursima, iskustvom, integritetom i nznanjem potrebnim za realizaciju naše zajedničke vizije”, kazao je ministar.

“Dokaz da je Crna Gora postaje elitna destinacija jeste i činjenica da se na ovako malom prostoru razvijaju značajni brendirani hoteli. Aman Resort na Svetom Stefanu, Regen kao dio Porto Montenegra, Hilton u Podgorici i uskoro hotel One u Kumboru&Only“, naveo je Gvozdenović.

On je uvjeren da će kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine doprinjeti da Crna Gora bude prepoznata država evropskih vrijednosti.

“Vrijeme je da stvorimo proizvod koji ćemo plasirati na treće tržište. BAHA postoji 11 godina i uvijek smo spremni da zajednički radimo na formiranju brenda koji je lako srušiti, a teško napraviti, kazao je predstavnik BAHA Georgije Genov i naveo da u regionu radi 5.500 hotela sa 370 hiljada soba, 720 hiljada ležaja i pola miliona zaposlenih što čini hotelsku mindustriju.

Godišnja nagrada BAHA sinoć je uručena ministarki turizma Bugarske Nikolini Angelovoj kao Balkan person of the year 2015.

Regionalna konferencija „Destinacija kao brend“organizovali su Crnogorsko turističko udruženje (CTU), Balkanska alijansa hotelskih asocijacija (BAHA) i Udruženja hotela i restoratera Srbije (HORES).

Za danas je planiran rad konferencija na brodu Vodena kočija i obilazak Perasta i Kotora.

Zajednički nastup na turističkim tržištima Dalekog istoka

Uoči međunarodne konferencije „Destinacija kao brend“ ministar turizma Branimir Gvozdenović ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova potpisali su sporazum između Crne Gore i Bugarske o saradnji u oblasti turizma.

Oni su najavili osnivanje mješovite komisije dvije zemlje koja bi pripremila zajednički nastup na turističkom tržištu Kine, Indije, Južne Koreje i Japana i zajednički paket aranžman koji bi podrazumijevao boravak turista iz tih zemalja po sedam dana u Crnoj Gori i u Bugarskoj. Najavljeno je i uspostavljanje direktne avionske linije Podgorica - Sofija.

Ministri dvije zemlje su saglasni da će potpisivanjem ovog sporazuma, biti intenzivirana saradnja u oblasti turizma, uključujući razmjenu informacija, promociju, ekspertsku saradnju, mjere za ohrabrivanje bugarskih investitora da ulažu u Crnu Goru.

Galerija

Bonus video: