Stigla nova oprema za Tivatska solila, uživanje u druženju sa 111 vrsta ptica!

Spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. S obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20 odsto ukupnog broja vrsta evropske ornitofaune
115 pregleda 4 komentar(a)
Tivatska solila, Foto: Porto Montenegro
Tivatska solila, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 14.06.2016. 16:42h

Kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro donirala je ornitološkom rezervatu Solila kod Tivta optičku infrastrukturu, uz pomoć koje će zainteresovani posjetioci tog zaštićenog parka prirode moći da uživaju u posmatranju ptica.

Donacija podrazumijeva optičku opremu: durbin, stalak i dvogled u vrijednosti od 1.500 eura, sa kojom se može i turistički valorizovati taj tivatski prirodni rezervat sa biljnim i životinjskim vrstama, prevashodno ornito-faune.

„Sa novom opremom turisti će biti u mogućnosti da posmatraju ptice na Solilima. Zajedno sa JP Morsko dobro, Turističkom organizacijom Tivat i Opštinom Tivat radimo na projektu zaštite i promocije Solila, koji podrazumijeva kreiranje ove lokacije kao ornitološkog centra i turističke destinacije”, istakla je Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

“Klijentela marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro žele da osim sadržaja našeg turističkog proizvoda istražuju i Boku Kotorsku - ornitološki rezervat Solila sa istorijsko-kulturnim nasljeđem ima kapacitete da bude zanimljiva lokacija za njihov boravak u prirodi”, kazala je PR koordinatorka Porto Montenegra Kristina Škanata.

Na Solilima je registrovano 111 vrsta ptica.

No, spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. S obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20 odsto ukupnog broja vrsta evropske ornitofaune.

Posebno se ističe značaj prisustva najmanje 11 vrsta iz Aneksa i Ptičje direktive EU i nekoliko globalno ugroženih ptičjih vrsta, kakav je na primjer fendak, Phalacrocorax pygmeus.

Bonus video: