Inicijatori studentskih prigovora: Pažin još jednom razočarao

"Za razliku od svojih kolega iz Hrvatske, koji su ovaj kriterijum spustili na godinu i po dana, naš ministar ne odustaje od „osuđivanja“ pripravnika na još jednu godinu duže"
59 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.06.2016. 07:22h

Inciijatori studentskih prigovora na predlog Zakona o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu saopštili su da je ministar pravde Zoran Pažin još jednom razočarao "sve nas pravnike i buduće studente prava, tvrdim stavom da ne odustaje od tri godine rada u pravosuđu i kod advokata, kao uslov za polaganje pravosudnog ispita".

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Andrej Milović, Pažin želi da postane prvi ministar pravde u istoriji ovih prostora, koji je predložio da se podigne taj uslov sa dvije na tri godine.

"Za razliku od svojih kolega iz Hrvatske, koji su ovaj kriterijum spustili na godinu i po dana, naš ministar ne odustaje od „osuđivanja“ pripravnika na još jednu godinu duže, a zajedno sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore, koji studentima prava dodaju još jednu godinu studija (ukupno 5 godina studiranja), kompletira diskriminaciju prema svim sadašnjim i budućim pravnicima. Ispada da su najveći problem crnogorskog pravosuđa, nedovoljno kvalitetni pripravnici, a da je sve drugo odlično. Ministar i njegove kolege moraju jednom da shvate da se kvalitet ne postiže kvantitetom i da to što će produžiti pripravničku „robiju“ za godinu dana, ne postižu ništa, sem omogućavaju eksploatisanje pripravnika, koji obavljaju više fizički dio posla, nego umni, a da i ne govorimo o mizernim finansijskim uslovima, koji su nedostojni za akademske građane."

Dodaju da bi voljeli da vide "kako bi se ministar i njegove kolege osjećale kada bi neko od njihovih bližnjih, zbog par nedjelja ili mjeseci rada koje bi mu falile do 1. marta 2017. godine, do kada će se moći ispuniti uslov po starom sistemu, morao da produži još jednu cijelu godinu pripravničkog".

"Ostaje nam samo da se nadamo da će skupštinska većina, amandmanskim djelovanjem omogućiti da se pravosudni ispit polaže posle dvije godine rada u pravosuđu i time spriječi ovu diskriminaciju prema nama", zaključuje se.

Bonus video: