Đurović pisao Skupštini: Pink i Prva krše zakon, AEM ćuti

Agencija pokušava sakriti da su Prva TV i Pink M proizveli manje vijesti od zakonske kvote
81 pregleda 5 komentar(a)
Savjet RTCG, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.06.2016. 17:30h

Član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Goran Đurović ocijenio je da Agencija za elektronske medije (AEM) pokušava da prikrije nezakonit rad pojedinih TV stanica.

On je u komentaru koji je proslijedio Skupštini Crne Gore, ukazao da AEM pokušava sakriti da su Prva TV i Pink M imali manje od 10 odsto sopstvene produkcije vijesti i informacija iz naše države, koliko je predviđeno Zakonom o elektronskim medijima.

"Predviđena minimalna zakonska kvota sopstvene produkcije vijesti i informacija iz zone pokrivanja (Crna Gora) na nedjeljnom nivou je 1.008 minuta odnosno na dnevnom nivou 144 minuta... TV Prva je u sopstvenoj produkciji imala svega oko 5,6 odsto informativnog sadržaja dok je TV Pink M imala oko 6,2 odsto sopstvenih informativnih sadržaja što je svakako značajno ispod Zakonom predviđenih (obaveznih) najmanje deset odsto", istakao je Đurović.

Tvrdi da AEM već duži vremenski period ne sprovodi pomenuti zakon i dozvoljava rad elektronskih medija, pa i pojedinih koje imaju nacionalnu licencu, a koje ne izvršavaju svoje zakonske obaveze.

Agencija, na čijem čelu sjedi Abaz Džafić, objavila je u januaru „Izvještaj o primjeni programskih standarda i standarda u oblasti komercijalnih AV komunikacija u elektronskim medijima“, a Đurović tvrdi da podaci iz ovog dokumenta ukazuju na propuste AEM u primjeni Zakona i regulaciji tržišta elektronskih medija u Crnoj Gori.

Đurović tvrdi da su iz AEM-a, kako bi dobili zakonsku kvotu, u minutažu informativnog programa Prve TV ubrajali i emisije koje nijesu informativnog karaktera i koje nijesu proizvedene u Crnoj Gori.

Saopštio je i da TV Prva ima samo dvije klasične informativne emisije koje traju najviše po 25 minuta tokom dana, a da bi se došlo do minutaže koja je navedena u izvještaju AEM, kao informativna emisija uračunat je 'Exploziv'.

"Ova emisija je klasičnog zabavnog karaktera i ne samo što to nije emisija koja daje 'informacije iz zone pokrivanja' već nije ni emisija sopstvene produkcije već je preuzeta sa TV Prve iz Srbije sa umetnutim najavama voditelja iz Crne Gore. Osim dvije klasične informativne emisije, TV Prva ima i 'Živu istinu' koja se emituje jednom nedjeljno, a u kvotu sopstvene produkcije spada i repriza ove emisije. U sopstveni informativni program TV Prva, AEM neshvatljivo ubraja i emisiju 'Tačno 1' što je ponovo preuzeto sa TV Prva iz Srbije i ne može biti sopstvena produkcija prema Pravilniku koji je usvojio AEM", pojasnio je Đurović.

Ocijenio je da AEM samo nastavlja istu praksu kao u prethodnim izvještajima, koje, tvrdi, neredovno objavljuju.

Prema rezultatima Analize primjene programskih standarda, koji je uradila AEM u maju 2012. godine, Prva TV je imala u posmatranom periodu svega jedan odsto sopstvene produkcije, a Pink M svega 7,8 odsto.

"Da je tada bio primjenjen Zakon, Prva TV i Pink M bi izgubile odobrenje za emitovanje. Pomenute TV stanice su nastavile sa radom, sa minimalnim troškovima u odnosu na TV stanice iz Crne Gore...", navodi Đurović.

On smatra da na taj način cijena prostora za marketing može biti niža u televizijskim stanicama, koje imaju malu sospstvenu produkciju, čime se stvara nelojalna konkurencija i ugrožava opstanak TV stanica utemeljenih u Crnoj Gori, koje imaju značajnu sopstvenu produkciju i doprinose ostvarenju javnog interesa.

Tročlani Savjet AEM usvojio je, tvrdi Đurović, ovaj izvještaj "zanemarujući kršenja zakona".

Nezakonit rad AEM-a ugrozio javni interes

Đurović smatra da je nezakonitim radom AEM-a ugrožen javni interes, a emiteri koji rade u skladu sa zakonom, kao i javni emiteri (RTCG i lokalni javni servisi) trpe posljedice kroz smanjene prihode od marketinga.

“Neophodno je osigurati jednaku primjenu zakona prema svim emiterima koji imaju odobrenje za emitovanje kako bi se zaštitio javni interes u oblasti informisanja građana o pitanjima koja su važna za uslove u kojima žive”, ocijenio je Đurović.

Smatra da bi emiterima, koji ne ispunjavaju zakonom utvrđene obaveze, trebalo oduzeti odobrenje za emitovanje ukoliko ne otklone nedostatke u određenom roku.

Savjet AEM najodgovorniji za loše stanje u toj instituciji

Đurović smatra da je Savjet AEM, koji trenutno ima tri od pet zakonom predviđenih članova, najodgovorniji za loše stanje u Agenciji.

"Dva nedostajuća člana još nijesu imenovani od strane Skupštine Crne Gore. Administrativni odbor nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima sačinio listu kandidata koju je već prije dva mjeseca morao dostaviti Skupštini na usvajanje", navodi Đurović u komentaru.

Smatra da je za ugroženu funkcionalnost Savjeta AEM odgovoran i Administrativni odbor i Skupština jer nijesu imenovana dva preostala člana ovog tijela, iako je postupak predlaganja kandidata i provjera validnosti dostavljene dokumentacije obavljena prije dva mjeseca.

Podsjetio je da je sam Savjet AEM 30. januara 2015. godine pokrenuo postupak razrješenja jednog svog člana zbog konflikta interesa.

Isti član Savjeta AEM, tvrdi Đurović, čije razrješenje je zatražio Savjet , ne učestvuje na sjednicama ovog tijela duže od šest mjeseci, što je takođe zakonom predviđen razlog za njegovo razrješenje.

"Administrativni odbor nije zainteresovan ni za ovaj slučaj pa se nameće pitanje zašto nadležno skupštinsko tijelo okreće glavu od kršenja Zakona i zarad kojih i čijih interesa ne primjenjuje propis koji je potpuno jasan u ovom slučaju", upitao je Đurović.

Bonus video: