NEOPHODNE IZMJENE ZAKONA

Studenti za slobodu: Omadinsku politiku osloboditi pritiska Vlade

"Vrlo je važno ostaviti prostor mladim ljudima da definišu svoje ciljeve, svoju politiku, kao i svoja kretanja u okviru budućeg Zakona o mladima", rekao je Franeta
1 komentar(a)
Slobodan Franeta, Foto: Studenti za slobodu
Slobodan Franeta, Foto: Studenti za slobodu
Ažurirano: 09.02.2019. 20:32h

Predlogom zakona o mladima Vladi se omogućava da direktno kontroliše omladinski rad u Crnoj Gori, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) "Studenti za slobodu".

Iz te NVO su ukazali da je donošenje zakona o mladima značajna vijest za sve omladinske i studentske organizacije, ali i pojedince, s obzirom na to da se ta oblast prvi put pravno uređuje u državi.

Nacionalni koordinator crnogorskih Studenata za slobodu, Slobodan Franeta ocijenio je da su neophodne izmjene tog zakona.

On smatra da akcentovanje Vlade kao kreatora i lidera omladinske politike ne može biti dobro za zdrav razvoj organizacija mladih i studentskih organizacija.

„Nažalost, trenutnim Predlogom koji je u Skupštini, Vlada dobija takvu ulogu i ima mogućnost da direktno kontroliše omladinski rad u Crnoj Gori. Ovo će, ukoliko se na taj način usvoji, značajno usporiti razvoj omladinskog rada“, smatra Franeta.

On je poručio da vjeruju da mladi ne bi trebalo da dopuste drugima da kreiraju njihovu politiku i usmjeravaju njihovo omladinsko djelovanja.

Kako je kazao Franeta, to mora biti proizvod onih koji su aktuelni, aktivni i onih koji mogu da odlučuju, prvenstveno u svoje ime, a onda i u ime ostalih.

"Vrlo je važno ostaviti prostor mladim ljudima da definišu svoje ciljeve, svoju politiku, kao i svoja kretanja u okviru budućeg Zakona o mladima", rekao je Franeta.

U saopštenju se kaže da su crnogorski Studenti za slobodu uputili svoje analize zakona Skupštini.

„A poslanik Andrija Popović, koji je ranije kritikovao ove članove zakona, podnio je amandmane za izmjenu tog zakona o mladima koji predviđaju da omladinsku politiku sprovode sve omladinske i studentske organizacije i da se Vlada što manje miješa u naš dalji rad. Ona mora biti samo koordinator“, navodi se u saopštenju.

Studenti su apelovali na poslanike u Skupštini da pokažu spremnost da čuju glas studenata i mladih i da podrže takve izmjene zakona o mladima.