Spor oko izbora najbolje karikature; Žiriju smiješno, Bojoviću sramno

Miličić je odgovorio da Bojović njegovo ime “neosnovano vezuje za NATO kampanju, političke pritiske - narudžbe - sa kojima nemam veze
291 pregleda 18 komentar(a)
Karikatura Dragomir Đukić
Karikatura Dragomir Đukić
Ažurirano: 11.06.2016. 18:43h

Poslanik Vladislav Bojović (DF) ocijenio je skandaloznom i sramnom odluku žirija da karikaturu Dragomira Đukića proglasi najboljom na Danima humora i satire u Pljevljima.

Bojović kaže da rad Podgoričanina nije “nikakva karikatura, već propagandni NATO letak”.

“Može se posmatrati i kao predizborni pamflet aktuelne vlasti koji, pritom, treba da bude plaćen novcem građana Pljevalja… Najoštrije osuđujemo primitivnu politizaciju i vulgarnu zloupotrebu ove poznate kulturne manifestacije sa regionalnim karakterom i višedecenijskom tradicijom, od strane aktuelne vlasti i njenih NATO lobista”.

Bojović je optužio dvojicu članova žirija - Dejana Miličića i Belisa Pojatića da su “dobili partijski nalog” da Đukića proglase za pobjednika.

Miličić je odgovorio da Bojović njegovo ime “neosnovano vezuje za NATO kampanju, političke pritiske - narudžbe - sa kojima nemam veze”.

“Ovo je karikatura, sugrađanine Bojoviću, ovo je karikatura! Ovo su dani humora i satire… Spreman sam da... polemišem sa vama - i na temu za i protiv NATO, ali u oblasti humora i satire ne možete mi biti ravnopravan sagovornik“, rekao je Miličić, obrazlažući svoj stav, kako tvrdi, brojnim nagradama koje je za rad dobio u zemlji i inostranstvu.

On je ocijenio da Bojović, omalovažavanjem žirija, prije svega vrijeđa laureata i guši slobodu umjetničkog izražavanja.

“Zaboljeće čovjeka, ako mu uručimo nagradu uz vaše tumačenje i obrazloženje...”.

Pojatić je ocijenio da nikakva politika nije odlučivala i da ga je nasmijala jedino Đukićeva karikatura.

Bojović: Lanjskog pobjednika preglasali domaći stručnjaci

Bojović tvrdi da se prilikom izbora pobjedničke karikature desio “nezabilježen skandal”.

“U ovogodišnjem tročlanom žiriju, prošlogodišnji dobitnik prve nagrade Goran Čeličanin iz Srbije, kao član žirija, preglasan je od strane dvojice lokalnih 'stručnjaka' Miličića i Pojatića... Da bruka za organizatore bude veća, prošlogodišnjem pobjedniku i jednom od najvećih karikaturista u regionu, nije preostalo ništa drugo nego da se ogradi od ovakvog sramnog izbora i odluke...”.

Bonus video: