Promijenili Statut UCG, pa će brzo opet

Akt će morati uskoro da se uskladi i sa Zakonom o akademskom integritetu, koji će Skupština uskoro usvojiti
246 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: UCG
UCG, Foto: UCG

Iako je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila izmjene Statuta Univerziteta Crne Gore, ovaj akt će uskoro morati ponovo da se mijenja i dopunjava, jer se mora uskladiti i sa Zakonom o akademskom integritetu, koji će uskoro biti usvojen u Skupštini.

Zbog toga, tvrde izvori “Vijesti”, nije jasno zbog čega je Upravni odbor po hitnom postupku i i na elektronskoj sjednici nedavno usvojio.

Glavna novina je da će univerzitetske jedinice imati pravo na samo jednog predstavnika u Senatu UCG. Izmjene Statuta predviđaju i procedure za izbor direktora posebnih organizacionih jedinica (poput budućeg Centra izvrsnosti). Mandati direktora novih organizacionih jedinica oročeni su na četiri godine.

Propisan je i način prestanka mandata, odnosno razrješenja dekana, odnosno direktora Instituta. Rukovodioci će biti smijenjeni ako svojim ponašanjem povrijede ugled funkcije, ako nestručno ili nesavjesno obavljaju funkciju, ako ne izvršavaju zadatke predviđene zakonom i Statutom ili ih izvršava protivno njima ili prekorači ovlašćenja, nanese štetu organizacionoj jedinici...

Na isti način je do sada bilo bilo uređeno pitanje razrješenja rektora.

Vlada je juče utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, kojim je predviđeno da tim dokumentom građani mogu da regulišu zdravstvenu zaštitu. Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković kazala je da je građanin koji je navršio 18 godina, ima prebivalište u Crnoj Gori obavezan da ima ličnu kartu.

Predlogom zakona, prema njenim riječima, omogućeno je da osobe mlađe od 18 godina imaju pravo na ličnu kartu:„Stvara se mogućnost da svi građani mogu regulisati zdravstvenu zaštitu putem lične karte, s obzirom na to da će ona moći da sadrži ove podatke unijete u elektronski čip neophodne za pristup tim pravima“

Bakovićeva je kazala da će shodno izmenjama, obrazac lične karte sadržati čip kako bi dosadašnja lična karta imala sve potrebne elemente, nakon čega bi se nabavaila i izradila nova identifikaciona dokumenta, tzv. treće generacije.

Bonus video: