"Vrela zima" ali na primorju: Zimska sezona propala na sjeveru

Prema Vladinoj Informaciji o rezultatima zimske turističke sezone, više od polovine ukupnog broja turista (52 odsto) boravilo je na primorju
126 pregleda 1 komentar(a)
Javorovača, skijanje, Foto: Obrad Pješivac
Javorovača, skijanje, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.06.2016. 07:07h

Turistički centri na sjeveru tokom zime bili su poluprazni, a sezona se preselila na primorje.

Prema Vladinoj Informaciji o rezultatima zimske turističke sezone, više od polovine ukupnog broja turista (52 odsto) boravilo je na primorju.

Gotovo tri četvrtine noćenja ostvareno je na primorju.

Zbog, kako se navodi, nedostatka snijega, sezona “nije u potpunosti opravdala očekivanja i ispunila planirane projekcije, kada je riječ o prometu u zimskim centrima”.

“Opštine na sjeveru ostvarile su 22 odsto ukupnog broja turista, a centralni region 26 odsto. U opštinama na sjeveru ostvareno je 13 odsto ukupnih noćenja, a u centralnom dijelu 15. Šest primorskih opština u ukupno ostvarenim noćenjima za isti period učestvovale su sa 72 procenta”, piše u dokumentu.

Uprkos svemu, Vlada konstatuje da je, “zahvaljujući dobroj posjeti primorskih gradova zbog brojnih manifestacija”, ostvareno “povećanje fizičkog obima prometa za 10,7 odsto kada se govori o broju turista i 15,7 odsto više noćenja”, u odnosu na prošlu sezonu.

“Domaći turisti su ove zimske sezone bili brojniji za 4,8, a strani za 12,6 odsto. Ostvarena noćenja su takođe imala pozitivne stope rasta i to za domaće turiste bilježi se povećanje od 3,7, dok su strani turisti realizovali 19,3 odsto više noćenja”.

Najveći pad turističkog prometa u opštinama na sjeveru zabilježen je u Rožajama (19 odsto), Beranama (14 odsto), na Žabljaku (11 odsto) i Nikšiću (10,5 odsto).

“U Kolašinu, zahvaljujući dobroj posjećenosti hotela 'Bjanka', u dane vikenda, broj turista je bio na prošlogodišnjem nivou. Kada se govori o ostvarenim noćenjima u pojedinim opštinama ovaj pad je još izraženiji, tako da je u opštini Nikšić zabilježeno 31,5 odsto manje noćenja, Beranama 20,2 odsto manje, Rožajama tri odsto manje, dok je na Žabljaku broj realizovanih noćenja bio na nivou prošlogodišnje sezone, a u Kolašinu je zabilježeno povećanje od 1,4 odsto”.

Bonus video: