Jokić: Sud hitno da odluči o DUP-u koji bi Kotoru i državi nanio nepopravljivu štetu

Predsjednik Opštine Kotor je poručio da je očuvanje Kotora na Uneskovoj listi pitanje državnog interesa
1700 pregleda 1 komentar(a)
Jokić, Foto: PR Centar
Jokić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 21.12.2018. 12:28h

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, pozvao je Ustavni sud da hitno donese odluku o predlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Detaljnog urbanističnog plana (DUP) Kostanjice, koji bi, kako smatra, tom gradu i državi nanio nepopravljivu štetu.

On je danas, na pres konferenciji, kazao da je u ponedjeljak predao Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti DUP-a Kostanjice, pojašnjavajući da taj predlog predstavlja rezultat rada pravnog tima Opštine Kotor.

„Prostor Kostanjice predstavlja jedan od najdelikatnijih djelova u okviru zaštićenog područja Kotora i do sada je prepoznat kao dio područja koji je najdevastiraniji gradnjom. Taj prostor je od 2014. godine prvi put pomenut u odlukama komiteta Uneska, 2016. je bio tretiran kao dio cijelog zaštićenog prostora i 2018. godine, na posljednjem zasijedanju Uneska, opet je podvučeno da se mora zaustaviti svaka gradnja na prostoru koji je pod zaštitom Uneska“, pojasnio je Jokić.

On je rekao da, od uspostavljanja nove uprave, imaju zahtjev za osam građevinskih dozvola koje se trebaju izdati po osnovu DUP-a Kostanjice na tom prostoru.

„Tih osam građevinskih dozvola se odnosi na preko 30 objekata stambenih i pomoćnih, ukupne površine preko deset hiljada kvadrata“, kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima, takva gradnja bi dovela do toga da Kotor izgubi status na Uneskovoj listi.

„Ovakva gradnja bi dovela i do toga da prostor Kostanjice bude trajno i nepovratno devastiran, i ovakva gradnja bi dovela do toga da Crna Gora i crnogorsko društvo svjesno i umišljajno sebe ispišu iz reda civilizovanih naroda“, ocijenio je Jokić.

On je podsjetio da je Vlada, u aprilu prošle godine, uvela moratorijum na gradnju.

„Međutim, s obzirom da su zahtjevi za ove dozvole predati prije nego je ova Odluka donesena u skladu sa zakonom, sve zakonske odrebe su govorile u prilog tome da se po ovim zahtjevima mora postupiti, da se građevinske dozvole moraju izdati“, kazao je Jokić.

On je rekao da se, od aprila do danas obraćao Vladi Crne Gore, predsjedniku države Crne Gore, ministarstvima, navodeći da, osim Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je u nekoliko navrata odgovorilo da se mora postupiti u skladu sa zakonom, i osim odgovora generalne sekretarke Nacionalne komisije za Unesko, „odgovor ni sa jedne druge strane nismo imali“.

„To je bio slučaj do jula kada smo imali nekoliko zajedničkih sastanaka - Opština Kotor, Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, gdje je krajem jula došlo do dogovora da se formira interesorni tim ove tri institucije, gdje će pravnici koje će angažovati te tri institucije, pokušati da nađu način da se problem osam građevinskih dozvola prevaziđe. Taj tim se sastao jednom u avgustu i do danas nije uspio da da nikakav rezultat“, naveo je Jokić.

On je istakao da je Opština Kotor, za svo to vrijeme, pokušavala da nađe način da se izbori sa tim problemom, „bez obzira na svaku vrstu pritiska koji smo trpili da izdamo ove građevinske dozvole“.

„Prostor Kostanjice je bio pokriven planskim dokumentom, najprije 1991. godine pa nakon toga i novim planskim dokumentom koji je usvojen 2005. i koji je dopunjen 2013. godine“, pojasnio je Jokić.

On je rekao da su tri razloga zbog kojih smatra da je DUP Kostanjica nezakonit i neustavan.

„Prvi razlog je taj što je 2009. godine, prilikom donošenja odluke o izmjenama i dopunama DUP-a Kostanjica, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, na čijem čelu je tada bio ministar Branimir Gvozdenović, imalo obavezu da da saglasnost organu lokalne uprave da je plan koji se usvaja u skladu sa planom višeg reda“, naveo je Jokić.

On je kazao da Gvozdenović tom prilikom nije dao takvu saglasnost, već je, kako je rekao, dao saglasnost da je procedura urađena u skladu sa zakonom.

„Izbjegao je da da takvu vrstu saglasnosti, što je bio obavezan zakonski element za usvajanje takve vrste planskog dokumenta“, istakao je Jokić.

On je ukazao i kada je donošena odluka 2009.godine o usvajanju DUP-a, donesena je kao izmjena i dopuna odluke iz 1991, pojašnjavajući da je istom tom odlukom iz 2009. stavljena van snage odluka iz 1991. godine.

„Tako da imamo paradoksalnu situaciju - da izmjenama i dopunama osnovnog akta, prestaje da važi taj akt. To znači da samim tim nije mogao važiti niti akt koji se donio“, rekao je Jokić.

On je kazao da je 2013. godine Skupština Opštine Kotor, na svom zasijedanju u decembru, donijela odluku o izmjenama odluke o DUP-u Kostanjica.

„Tim izmjenama SO je usvojila član u kojem se produžava važenje DUP-a Kostanjica do donošenja novog planskog dokumenta. Tom prilikom nije ispoštovana zakonska procedura za donošenje izmjene i dopune zakona koja je bila strogo formalno propisana“, smatra Jokić.

On je ukazao da je, ranija praksa Ustavnog suda, u istim slučajevima, istim povodom „rezultirala time da su se takve odluke proglašavale nezakonitim i neustavnim“.

„Postupajući po našem mišljenu po neustavnom i nezakonitom detaljnom urbanističkom planu Kostanjica, nanijeli bi neporavljive štete Kotoru. Na kraju krajeva, nanijeli bi nepopravljivu štetu ugledu Crne Gore u međunarodnim krugovima i statusu države Crne Gore u Unesku i drugim agencijama Ujedinjenih nacija“, ocijenio je Jokić.

On je poručio da je očuvanje Kotora na Uneskovoj listi pitanje državnog interesa.

„Nije Kotor kao grad član Uneska, nego je država Crna Gora članica Uneska“, istakao je Jokić.

On je pozvao, bez, kako je naveo, namjere da se na bilo koji način miješa u konačnu odluku Ustavnog suda, da postupi po zahtjevu i da uzme predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti DUP-a u prioritetna razmatranja.

„Društveni značaj, koji ima ovo pitanje, umnogome prevazilazi Opštinu Kotor i Crnu Goru“, rekao je Jokić.

Na pitanje novinara da li će doći do kraja koalicije ukoliko Skupština Opštine ne podrži njegove odluke na sjednici 28. decembra, Jokić je rekao da se na dnevnom redu skupštine nalazi 14 odluka koje je u prethodnom periodu donio u skladu sa, kako je rekao, članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Na odbornicima je da glasaju za njih kako smatraju da treba. Ono što mogu da kažem jeste da su sve odluke donesene u skladu sa Zakonom, poštujući koalicioni sporazum i u najboljem interesu grada. Svaki politički subjekt koji povuče određeni potez će ponijeti odgovornost takvog poteza“, rekao je Jokić.

Ukoliko odluke ne dobiju saglasnost, kako je pojasnio u Skupštini, tog momenta prestaju da važe.

„Što se tiče koalicije u Kotoru, mišljenja sam da svi politički subjekti u Kotoru treba da se vrate poštovanju onoga što je koalicioni sporazum, da nastavimo da radimo u interesu grada i da rješavamo nagomilane probleme, kojih nije malo“, zaključio je Jokić.

Bonus video: