CANU: Postupak Đeljošaja najbolje govori o njemu samom

"Nadamo se da će poslanik Đeljošaj upoznati crnogorsku javnost, a naročito svoje kolege u Skupštini Crne Gore, i sa "Platformom za rješenje albanskog nacionalnog pitanja" Akademije nauka Albanije (Tirana, 1998) i da će, kao građanin Crne Gore prema njoj postupiti na adekvatan način"
18 komentar(a)
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2016. 14:00h

Necivilizacijski postupak poslanika Albanske alternative Nika Đeljošaja, neprimjeren današnjem vremenu, predstavlja nezapamćen presedan u političkom životu i političkoj kulturi savremenog parlamentarizma, a ovakav postupak poslanika najbolje govori o njemu samom, saopštili su iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Đeljošaj je juče u holu Skupštine skalpelom pocijepao nekoliko stranica Rječnika CANU, da bi ih zatim stavio u aparat za uništavanje dokumenata, kako bi ih "reciklirao".

Iz CANU su naveli da ih brine što se ovo dogodilo u Skupštini Crne Gore, gdje je, kako navode, ovaj performans poslužio kao moguća najava otvaranja krupnijih pitanja nego što je kritika sadržine pojedinih odrednica Rječnika.

"Nadamo se da će poslanik Đeljošaj upoznati crnogorsku javnost, a naročito svoje kolege u Skupštini Crne Gore, i sa "Platformom za rješenje albanskog nacionalnog pitanja" Akademije nauka Albanije (Tirana, 1998) i da će, kao građanin Crne Gore prema njoj postupiti na adekvatan način", navodi se u saopštenju CANU.

CANU je izrazila protest protest predsjedniku Skupštine Crne Gore i predsjednicima poslaničkih klubova što su dozvolili da se "na ovaj način unizi dostojanstvo najznačajnije zakonodavne institucije Crne Gore".

"Predsjednišvo je zatražilo da Savjet za izradu Rječnika analizira primjedbe iznesene povodom sadržaja I toma Rječnika i dosadašnji način rada u cilju otklanjanja nedostataka i predlaganja unapređenja rada na Rječniku", navodi se u saopštenju predsjedništva CANU.

Bonus video: